Nejtragičtější útok v historii Somálska. Exploze v Mogadišu zabila 276 osob

Útoky v Somálsku

Útoky v Somálsku Zdroj: Reuters

Útoky v Somálsku
Útoky v Somálsku
Útoky v Somálsku
Útoky v Somálsku
Útoky v Somálsku
6
Fotogalerie

Počet mrtvých po sobotních explozích v somálské metropoli Mogadišu vystoupil na 276. Zraněných je přibližně 300, oznámil dnes ministr informací. Podle úřadů jde o nejtragičtější útok v dějinách Somálska. Vláda z něj viní islamisty z hnutí Šabáb, ti se však k masakru zatím nepřihlásili.

Většina ze zraněných je ve vážném stavu, sdělila agentuře AP zdravotnice. Premiér Hassan Ali Khayre v neděli řekl, že zahynuli takřka výhradně civilisté. Prezident Mohamed Abdullahi Mohamed vyhlásil třídenní smutek.

Největší zkázu napáchala exploze nákladního vozidla v hustě osídlené obchodní čtvrti Hodan poblíž ministerstva zahraničí. Výbuch byl tak silný, že se zhroutilo několik budov, auta shořela a na ulicích ležela potrhaná těla dospělých i dětí. Později otřásl Mogadišem druhý, menší pumový útok ve čtvrti Medína.

Krev pro oběti na výzvu lékařů již darovaly tisíce obyvatel města včetně hlavy státu.

Masakr odsoudil generální tajemník OSN generální tajemník OSN António Guterres i Spojené státy, které somálské vládě pomáhají v boji proti Šabábu. Některé země jako Keňa a Turecko nabídly zaslání lékařské pomoci.

Podívejte se na záběry přímo z místa činu

Video placeholde
Útoky v Somálsku • Reuters

Hnutí Šabáb, napojené na globální teroristickou síť Al-Káida, usiluje o svržení prozápadní somálské vlády. V zemi chce pak zavést přísné islámské právo šaría.

Somálští islamisté stojí za řadou nejkrvavějších útoků v Africe

29. října 2008 (Somálsko) - Série pěti výbuchů sebevražedných islamistů na severu Somálska v přístavu Bossaso si vyžádala 56 mrtvých a 80 zraněných.

11. července 2010 (Uganda) - Při pumových útocích na diváky, kteří sledovali finálový zápas fotbalového mistrovství světa, bylo ve dvou restauracích v hlavním městě Kampale zabito 74 lidí (včetně občanů USA a Irska), dalších 70 bylo zraněno. K útokům se přihlásilo somálské islamistické hnutí Šabáb.

4. října 2011 (Somálsko) - Nejméně 82 lidí zemřelo a 110 bylo zraněno v Mogadišu při sebevražedném bombovém útoku na vládní budovu. Také k tomuto útoku se přihlásilo hnutí Šabáb.

4. listopadu 2011 (Nigérie) - Při sebevražedných útocích islamistické sekty na vojenské, policejní a náboženské cíle v severovýchodní Nigérii přišlo o život 100 lidí, dalších stovka utrpěla zranění.

21. září 2013 (Keňa) - Skupina teroristů přepadla nákupní centrum Westgate v Nairobi. Během čtyřdenních bojů policie s útočníky ze somálských islamistických milicí Šabáb přišlo o život nejméně 72 lidí (včetně pěti útočníků) mezi nimi i cizinci, na 170 lidí bylo zraněno.

14. dubna 2014 (Nigérie) - Pumový útok na autobusovém nádraží na předměstí nigerijské metropole Abuja si v ranní dopravní špičce vyžádal nejméně 75 obětí. K odpovědnosti se přihlásila teroristická skupina Boko Haram.

28. listopadu 2014 (Nigérie) - Při teroristickém útoku na mešitu v Kanu, největším městě severní Nigérie, přišlo o život nejméně 120 lidí a dalších asi 270 osob bylo zraněno. Mešita stojí u paláce emíra, který pár dní před tím vyzval občany, aby se chopili zbraní a bojovali proti skupině Boko Haram.

2. dubna 2015 (Keňa) - Útok islamistů ze skupiny Šabáb na univerzitu ve městě Garissa na východě Keni si vyžádal na 150 mrtvých a 79 zraněných.

31. října 2015 (Egypt) - Na egyptském Sinajském poloostrově se po startu zřítilo charterové letadlo ruské společnosti Kogalymavia s 224 lidmi na palubě, nikdo nepřežil. Příčinou byl nejspíš výbuch bomby, k činu se přihlásil Islámský stát.

18. ledna 2017 (Mali) - Teroristický sebevražedný útok na vojenském stanovišti ve městě Gao na severu Mali zabil nejméně 77 osob a dalších 115 zranil. K atentátu se přihlásila místní islamistická skupina napojená na teroristickou síť Al-Káida.

14. října 2017 (Somálsko) - V somálské metropoli Mogadišu explodovalo nákladní auto naložené trhavinou. Podle svědků šlo o nejsilnější výbuch, jaký byl za poslední roky v tomto městě slyšet. Počet obětí tohoto a dalšího, rozsahem menšího útoku zatím vystoupil na 189, zraněných je přes 200. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil, vláda ale připisuje odpovědnost islamistům z hnutí Šabáb.