Největší demonstrace v Moskvě od 90. let: Lidé kritizují průběh voleb

Rusko, protesty

Rusko, protesty Zdroj: Reuters

Desetitisíce lidí přišly v Moskvě na opoziční demonstraci proti falšování voleb. Policie odhadla, že se zatím sešlo kolem 25 tisíc účastníků. Některé odhady ale už mluví až o 60 tisících protestujících. S tak mohutným projevem nespokojenosti s poměry se režim Vladimira Putina každopádně dosud ještě nestřetl.

„Rusko bez Putina!“, „Chceme změny!“ a „Chceme přepočítání hlasů!“ požadovali demonstranti na moskevském Bahenním náměstí, odděleném řekou Moskvou od Kremlu, kam se demonstrace v dohodě s radnicí přesunula. Podle skandování davu by si Putin měl vzít lyže a zmizet na Magadan, do nehostinné končiny na severu, kam Stalin deportoval vězně.

Ministerstvo vnitra počet účastníků odhadlo na 25 tisíc, novináři na 40 tisíc lidí, organizátoři na 60 tisíc. Policie varovala stále přicházející davy před zhroucením přetíženého mostu, na kterém už stojí tisíce lidí, snažících se dostat na mítink. Na místo povolené demonstrace zamířilo i 1500 demonstrantů, kteří se sešli na původně ohlášeném místě, Revolučním náměstí u Kremlu. Policie proti demonstrantům nezasahovala.

Místo obklopovali policisté, ze vzduchu na situaci dohlížel vrtulník. Nad pořádkem v metropoli od počátku prosince bdí přes 50 tisíc policistů a vojáků ministerstva vnitra.

Tak velkou protivládní demonstraci viděla metropole naposledy v březnu 2001, kdy na 20 tisíc Moskvanů hájilo nezávislost televize NTV, kterou však i tak převzal polostátní koncern Gazprom.

Rusko, protestyRusko, protesty | Reuters

Vlna protestů začala na Dálném východu

Dnešní protesty kvůli časovému posunu začaly ve Vladivostoku. Několik stovek lidí tam požadovalo zrušení výsledků parlamentních voleb, které považují za nečestné a zmanipulované. Zatímco ve Vladivostoku povolená demonstrace proběhla pokojně, v Chabarovsku policie zatkla polovinu z účastníků nepovolené akce.

„Nepotřebujeme revoluci, ale čestné volby!“ zdůrazňovali řečníci na mítinku u věčného ohně v dálněvýchodním přístavu Vladivostok. Úřední výsledky voleb podle demonstrantů neodpovídají tomu, jak lidé skutečně hlasovali.

Organizátoři původně počítali s účastí deseti až 30 lidí, ale podle agentury ITAR-TASS přišlo na 500 lidí, hlavně mládeže, ale i komunistů, zastoupených v novém parlamentu. To se části demonstrantů nelíbilo; akce měla být občanským protestem, ale komunisté ji prý využili ke stranickému mítinku na svou podporu.

"Nesystémová" opozice k volbám vůbec nesmí

Ústřední volební komise v pátek večer potvrdila vítězství vládní strany Jednotné Rusko v parlamentních volbách z minulé neděle. Putinova strana ve Státní dumě, dolní komoře parlamentu, 238 křesel ze 450. Komunisté mají 92 poslanců, menší levicová strana Spravedlivé Rusko 64 a nacionalisté Vladimira Žirinovského z Liberálnědemokratické strany 56 zákonodárců. Účast voličů činila 60,2 procenta.

Stejné čtyři strany tvořily i předchozí dumu, v níž Jednotné Rusko mělo více než dvoutřetinovou většinu 315 křesel, umožňující vládnoucí straně, aby sama měnila ústavu. Žádná další strana ve sněmovně zastoupena nebude. „Nesystémová“ opozice opět nebyla k volbám vůbec připuštěna.