Nejvyšší soud Spojených států odblokoval Trumpův protiimigrační dekret

Nejvyšší soud USA svým dnešním rozhodnutím umožnil vládě začít částečně uplatňovat imigrační dekret prezidenta Donalda Trumpa.

Nejvyšší soud USA svým dnešním rozhodnutím umožnil vládě začít částečně uplatňovat imigrační dekret prezidenta Donalda Trumpa. Zdroj: Reuters

Nejvyšší soud Spojených států povolil administrativě prezidenta Donalda Trumpa, aby i přes nedokončené soudní pře zatím plně uplatňovala protiimigrační dekret. Dekret, který znemožňuje vstup do USA občanům osmi zemí, z nichž šest je převážně muslimských, částečně zablokovaly federální soudy, spor ale dále řeší odvolací soudy.

Nejvyšší soud souhlasí s tím, že dekret může být po dobu soudních pří plně uplatňován. S tímto názorem odmítli souhlasit dva soudci devítičlenného sboru Nejvyššího soudu USA, uvedla AP. Reuters rozhodnutí soudu označil za Trumpovo vítězství.

Nynější verze protiimigračního exekutivního nařízení, která je v pořadí třetí a kterou Trump vydal v září, se týká občanů osmi států - Čadu, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie, Severní Koreje a Venezuely. Konkrétně se ale částečné blokace, o kterých rozhodly nižší federální soudy, dotkly jen těch převážně muslimských zemí, neboť podmínky migrace z KLDR a Venezuely u soudu zpochybněny nebyly.

Podle dekretu občané zmíněných zemí nesmějí do USA, pokud tam nemají prokazatelné rodinné, studijní či pracovní vazby.

Trumpův dekret stejně jako obě minulá nařízení vyvolal tvrdou kritiku a federální soudy na Havaji, v Marylandu a ve státě Washington zářijový dokument částečně zablokovaly. Odvolací soud v Kalifornii sice v listopadu některé části dekretů odblokoval, ale Bílý dům i tak podal žádost k Nejvyššímu soudu USA, aby umožnil plné uplatňování Trumpovy imigrační politiky.

AP poznamenala, že tento týden by měly o dekretu jednat odvolací soudy v San Franciscu a také v Richmondu.