Pověst FBI je v troskách, reagoval naštvaný Trump na obvinění jeho exporadce

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Trumpův bývalý bezpečnostní expert Michael Flynn na výslechu FBI kvůli jeho stykům v Rusy během volební kampaně.
Trumpův bývalý bezpečnostní expert Michael Flynn na výslechu FBI kvůli jeho stykům v Rusy během volební kampaně.
6
Fotogalerie

Dramatická kauza pátrání po ruské stopě v loňských amerických volbách nabrala na síle, když FBI v pátek obvinila bývalého bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna ze lži. Obviněný se přiznal, podle prezidenta Donalda Trumpa se ale v době, kdy pro něj pracoval, ničeho nelegálního nedopustil. Zášti proti vyšetřovatelům pak prezident dal průchod nedělní prohlášením, že pověst FBI je v troskách.

Flynn podle FBI zalhal letos v lednu při výslechu o telefonátech s tehdejším ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. S ruským diplomatem hovořil dvakrát koncem loňského prosince, mimo jiné o reakci Ruska na loni vyhlášené americké sankce. Při výslechu ale obsah rozhovoru zamlčel, a teď mu hrozí až pět let vězení.

Flynn, bývalý armádní generál, působil necelé čtyři týdny jako bezpečnostní poradce Bílého domu, než ho prezident v únoru propustil. Trump v sobotu na Twitteru vyhazov odůvodnil prohlášením, že Flynn o svých stycích s Kisljakem lhal viceprezidentovi Miku Penceovi "a FBI".

Zmínka o FBI zaujala americká média; mohla by totiž znamenat, že prezident o Flynnově křivé výpovědi věděl v době, kdy za něj údajně intervenoval u tehdejšího ředitele FBI Jamese Comeyho. To by znamenalo maření vyšetřování a federální zločin. Trump jakoukoli intervenci popírá a Comeyho v květnu vyhodil.

Flynn podle amerických novinářů zvláštnímu vyšetřovateli FBI Robertu Muellerovi řekl, že ho stykem s ruským velvyslancem Kisljakem pověřil Trumpův zeť Jared Kushner a bývalá náměstkyně bezpečnostního poradce Bílého domu Kathleen McFarlandová.

List The New York Times napsal, že do skandálu je zapleteno ještě víc prezidentských poradců. Přes Kisljaka prý tlačili na Moskvu, aby reagovala jen zdrženlivě na protiruské sankce, které před odchodem z funkce vyhlásil exprezident Barack Obama.

V opačném případě by totiž Trump nemohl splnit svůj předvolební slib, že vztahy s Moskvou zlepší. Spirála sankcí by navíc mohla Američanům neustále připomínat údajné ruské vměšování do amerických voleb, a nakonec by mohla i zpochybnit Trumpův prezidentský mandát.

Potlačit vyšetřování ruské aféry měl podle kritiků i dnešní tvrdý prezidentův útok na FBI, která je podle Trumpa "v troskách" a v historicky nejhorším stavu. Je prý třeba ji "vyčistit" a vrátit kriminální ústředně dřívější velikost.