Nejvyšší soud USA opět podpořil Obamovu zdravotnickou reformu

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk/ap

Nejvyšší soud Spojených států podpořil celostátní dostupnost státních subvencí, které jsou klíčovou součástí Obamovy zdravotní reformy. Informovaly o tom světové agentury. Jedná se o druhé velké vítězství příslušného zákona u tohoto soudu. Soudci rozhodli ve prospěch státních příspěvků v poměru šest hlasů ku třem. Potvrdili tak, že jejich poskytování na celém území USA je v souladu s americkou ústavou.

Subvence, díky nimž si mohou zdravotní pojištění dovolit i lidé s nízkými příjmy, jsou klíčovou součástí zákona, který americký Kongres přijal přes silný odpor republikánů v roce 2010.

Prezident Obama přivítal rozhodnutí soudu jako vítězství „pracovitých Američanů“. Dostupná péče pro všechny je podle něj realitou a nadále jí i zůstane. Dosavadní praxe prý prokázala, že reforma zdravotnictví prosazená jeho administrativou funguje dobře.

Republikáni budou i nadále pokračovat v boji za zrušení reformy

Šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner a šéf senátní většiny Mitch McConnell dnes v reakci na rozhodnutí soudu uvedli, že republikáni budou i nadále pokračovat v boji za zrušení Obamovy zdravotnické reformy. Parlamentní i prezidentské volby v roce 2016 podle nich budou mimo jiné referendem o Obamacare.

Zrušit Obamův největší vnitropolitický úspěch dnes už stihli slíbit v případě svého zvolení i republikánští kandidáti do Bílého domu Jeb Bush nebo Marco Rubio. Vůdkyně demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová naopak republikány vyzvala, aby se s reformou konečně smířili a přestali na ni útočit.

Spor se vedl konkrétně o výklad pasáže, podle níž je možné získat státní příspěvek, pokud zvláštní burzy pro uzavírání pojistek provozují státy USA. Třicet čtyři z nich se ale v minulosti rozhodlo takové burzy neprovozovat a zájemce o příspěvek na pojištění odkazovaly na burzu, která funguje přímo pod dohledem federální vlády ve Washingtonu. Názor žalobců, že takováto centrální platforma nesmí subvence poskytovat, soud odmítl.

Příspěvky na zdravotní pojištění pobírá 8,7 milionu Američanů

Státní příspěvky na zdravotní pojištění v současnosti pobírá v USA asi 8,7 milionu lidí z nízkopříjmových skupin obyvatelstva. Podle dnešního rozhodnutí soudu tak ani nadále nebude záležet na tom, ve kterém z 50 amerických států žijí. Pro Obamovu klíčovou reformu dnešní rozhodnutí znamená už druhé velké vítězství u soudu. Téměř přesně před třemi lety ji podpořil americký nejvyšší soud poprvé.

Reforma zdravotnického systému byla jednou z programových priorit prvního funkčního období prezidenta Obamy. Šéf Bílého domu její potřebnost odůvodňoval snahou zpřístupnit zdravotní péči desítkám milionů Američanů bez zdravotního pojištění a potřebou zkrotit prudce rostoucí náklady na zdravotnictví.

Hlavní body a vývoj zdravotnické reformy Baracka Obamy