Několik mrtvých, miliardové škody. Nejčernější scénáře se ale nenaplnily

Záplavy Manhattan

Záplavy Manhattan Zdroj: CTK/ABACA/Mehdi Taamallah

Hurikán Irene, který zasáhl východní pobřeží USA, dnes zeslábl a americké Národní středisko pro hurikány ho překvalifikovalo na tropickou bouři. Ministryně vnitřní bezpečnosti Janet Napolitanová řekla, že většina východní části USA má to nejhorší za sebou. Podle televize CNN si Irene vyžádala už patnáct lidských životů, první velmi předběžné odhady hmotných škod hovoří o deseti miliardách dolarů (170 miliard korun) nebo vyšší částce.

Irene připravila téměř čtyři miliony domácností o elektřinu, přerušil dopravu ve velké části oblasti a vedl k odpojení dvou jaderných elektráren. Živel udeřil na americkou pevninu v sobotu. Podél pobřeží ohrozil 65 milionů lidí, což je pro USA svého druhu rekord. Zasáhl i největší město země New York.

Napolitanová v podvečer řekla, že většina východu země má to nejhorší za sebou. Konstatovala, že preventivní opatření podstatně snížila počet obětí na životech, ale s poukazem na záplavy zdůraznila, že nebezpečí nepominulo.

Šéf newyorské pohotovostní služby Joseph Bruno řekl v CNN, že New York „z toho vyvázl“, i když některé čtvrti jsou zatopeny a popadaly tisíce stromů.

Brooklynský most v New Yorku v bouřiBrooklynský most v New Yorku v bouři | CTK/AP/Seth WenigBrooklynský most v New Yorku v bouři

Zabíjely hlavně padající stomy

Irene na východní pobřeží přinesla asi dvoumetrové vlny, silný vítr a mohutné srážky. Záplavy postihly státy od Severní Karolíny po Delaware. V Marylandu je podle agentury AP poškozena hráz na jezeře St. Mary's.

Hurikán na svědomí životy více než deseti lidí ze států Severní Karolína, Virginie, Florida a Maryland. Mezi oběťmi jsou nejméně dvě děti. Jedenáctiletý chlapec zemřel ve Virginii, když na dům jeho rodiny spadl strom. Druhé dítě zahynulo v Severní Karolíně při dopravní nehodě na křižovatce, kde kvůli bouři nefungovala dopravní signalizace.

Většina obětí přišla o život, když je zasáhly padající stromy nebo předměty unášené silným větrem. Příčinou smrti byly také autonehody a infarkt. Evakuace byla nařízena více než dvěma milionům lidí. V New Yorku se týkala asi 370 tisíc lidí.

Hurikán IreneHurikán Irene | CTKZáplavy ve Virginii

Ztichlý New York

V sobotu večer byl New York mrtvé město. Na Manhattanu zůstaly zavřené bary i restaurace a představení na Broadwayi byla zrušena. Time Square, obvykle plné lidí v denní i noční době, bylo prázdné.

Hurikán IreneHurikán Irene | CTKBouře se blíží k New Yorku

Ochromena je v New Yorku doprava, nefunguje metro ani autobusy. Letiště jsou uzavřena pro přílety i odlety. Otevřena budou, až to počasí dovolí. Celkem bylo na východním pobřeží USA kvůli Irene zrušeno na 10 tisíc letů. V omezené míře už dnes ale začala fungovat letiště v oblasti Washingtonu.

Dopravní omezení postihují vedle New Yorku i další velká města v oblasti. Například v Bostonu se veškerá hromadná doprava zastavila v 8 hodin místního času (14:00 SELČ). Obnovena bude nejdříve v pondělí. Zastavena byla meziměstská vlaková a autobusová doprava v postižené oblasti. Situaci navíc komplikuje i to, že silnice jsou na řadě míst nesjízdné. Ve Filadelfii vyhlásil starosta poprvé od roku 1986 nouzový stav.

Spojené státy naposledy zasáhl hurikán Ike v roce 2008. V živé paměti mají Američané také hurikán Katrina, který v roce 2005 srovnal se zemí New Orleans. Zemřelo tehdy 1800 lidí. Škody se vyšplhaly na 80 miliard dolarů.