Nekončící boje donutily Ukrajinu zavřít nebe nad východem země

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Paddy Patterson

Ukrajinské úřady až do odvolání uzavřely vzdušný prostor pro civilní letectví nad východem země, kde stále pokračuje vojenská operace proti proruským separatistům. Mezinárodních tranzitních letů by se však nové opatření nemělo dotknout.

Vzdušný prostor v oblasti protiteroristické operace je podle informací ukrajinské Státní letecké služby uzavřen pro všechny civilní lety. Úřady toto rozhodnutí zdůvodnily potřebou zajistit „odpovídající úroveň bezpečnosti letů“. Nebe se v zakázané zóně prý otevře až po úplné stabilizaci situace.

Tranzitní dopravy se nejnovější krok úřadů údajně nedotkne. Letecká služba totiž uvedla, že přelety vzdušným prostorem v dané oblasti jsou možné ve výškách nad 7900 metrů.

Armáda ovládla přístupové cesty

Boje na východě Ukrajiny pokračovaly i v noci na dnešek. Exploze a střelba se ozývaly v Doněcku. Vládní jednotky už ale kontrolují přístupové cesty jak k Doněcku, tak k Luhansku. Armáda obsadila v Doněcké oblasti další město Konsťantynivka a nový ministr obrany vyloučil zastavení palby, dokud se rebelové nevzdají. Ti však hrozí protiofenzivou.

Šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk podle ukrajinských médií dnes sdělil, že vládní jednotky už mají plán osvobození Doněcka a Luhanska. Odmítl, že by teroristé mohli dostat nějakou pomoc, protože přístupové cesty k oběma městům jsou kontrolovány. Nicméně zaručil volný průchod civilnímu obyvatelstvu.

Osvobození Konsťantynivky

Tymčuk také oznámil, že Konsťantynivka byla osvobozena po pečlivě naplánované a účinně provedené operaci. Město je nyní zcela v rukou armády. Vzbouřenci podle něj v noci ostřelovali kontrolní stanoviště sil protiteroristické operace u vesnic Illinka, Marynivka a Ďakove a také u přechodu Dovžanskyj, ale žádné ztráty tím nezpůsobili.

Ukrajinská pohraniční služba podle agentury Interfax-Ukrajina ale uvedla, že v noci v Luhanské oblasti utrpělo zranění osm příslušníků pohraniční služby. Stalo se tak, když separatisté ostřelovali přechody Ďakove a Dovžanskyj a ještě dvě další místa dislokace taktických sil.

Podle ukrajinských i ruských agentur v Luhansku dnes ráno zabily střepiny explozivního projektilu dvě osoby jedoucí v mikrobusovém taxi. Dalších osm lidí utrpělo zranění. Podle Tymčuka granát vypálili rebelové.