Němci mají prezidenta. Hladce uspěl Gauck

Angela Merkelová gratuluje nově zvolenému německému prezidentovi Joachimu Gauckovi.

Angela Merkelová gratuluje nově zvolenému německému prezidentovi Joachimu Gauckovi. Zdroj: ctk

Volbu si nemohla nechat ujít ani kancléřka Angela Merkelová.
Zákonodárci se sešli v Berlíně k volbě nového prezidenta.
Joachim Gauck s partnerkou
Volba německého prezidenta
Joachim Gauck se svojí partnerkou Danielou Schadtovou.
5
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) Německým prezidentem byl podle očekávání zvolen v prvním kole evangelický kazatel a bojovník za svobodu Joachim Gauck. Hlasovalo pro něj 991 z 1240 členů Spolkového shromáždění, speciálního orgánu pro tuto příležitost. Dvaasedmdesátiletý bývalý šéf úřadu dokumentace činnosti státní bezpečnosti Stasi ve funkci nahradí Christiana Wulffa, který před měsícem rezignoval v souvislosti s kauzami z minulosti.

„Mohu slíbit jednu věc. S veškerou mou silou a z celého srdce řeknu ano zodpovědnosti, kterou jste mě dnes pověřili,“ řekl Gauck zákonodárcům po už třetí volbě prezidenta během posledních tří let.

„Spolkový prezident musí být strážce duše našeho národa. Gauckův nejdůležitější úkol bude obnovení důstojnosti tohoto značně poskvrněného úřadu,“ hlásal nedělní Bild. Podle v sobotu zveřejněného průzkumu Infratest chová ke Gauckovi důvěru 80 procent Němců.

Aktivista, který je nestraník, měl dopředu zajištěnou podporu nejen koaličních CDU/CSU a FDP, ale také opozičních SPD a Zelených. Proti němu postavily uchazeče pouze extrémní levice a pravice. Za Linke kandidovala protinacistická aktivistka Beate Klarsfeldová, ve volbě získala 126 hlasů. Za NPD se pokoušel prosadit historik Olaf Rose.

Přestože volba Gaucka už byla víceméně formalita, jeho nominace tak snadná nebyla. Způsobila roztržku v koalici, kancléřka Angela Merkelová se nakonec podřídila vůli opozice a liberálů.

Merkelová a Gauck spolu přitom mají dobrý vztah. Spojuje je východoněmecký původ, což kancléřka nedávno sama zdůraznila. “Strávili jsme oba část života v NDR a náš sen o svobodě se naplnil v roce 1989,” prohlásila.

Der Spiegel se však domnívá, že vztahy mezi nimi by se v budoucnu mohly zhoršit a to právě kvůli Gauckově důrazu na svobodu. „Nový prezident bude polarizovat zemi svými názory na svobodu. Na rozdíl od svého předchůdce se nezamýšlí svazovat politickými konvencemi. A tím se nevyhnutelně stane protivníkem kancléřky,“ napsal týdeník.