Německá Allianz chce přidat na záchranu Řecka 300 milionů eur

Allianz

Allianz Zdroj: ctk

Německá pojišťovna Allianz se chystá přidat na nový balík finanční pomoci pro Řecko zhruba 300 milionů eur. Uvedl to generální ředitel pojišťovny Michael Diekmann pro dnešní vydání magazínu Der Spiegel. Ve čtvrtek řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble, že německé finanční instituce přidají na záchranu Řecka 3,2 miliardy eur.

Diekmann řekl také magazínu, že Allianz předložila návrh, jak před zatížením řeckých dluhů chránit daňové poplatníky. Z části peněz takzvaného evropského mechanismu finanční stability (EFSM) by se podle Allianz měla vytvořit pojišťovna obligací, která by kryla jejich celou nominální hodnotu nebo například 90 procent.

Informované zdroje tento týden uvedly, že Deutsche Bank pravděpodobně přidá méně než miliardu eur a Commerzbank zhruba také tolik.

Ministři financí eurozóny se v sobotu dohodli, že pro Řecko uvolní dalších 12 miliard eur z loni odsouhlasených 110 miliard. Další balík pomoci pro Atény, zřejmě ve stejném objemu, chtějí odsouhlasit do poloviny září. Do tohoto programu se pak mají zapojit i soukromé instituce.