Německá ekonomika zpomaluje, HDP roste tempem 0,2 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 3.0: Henry Muhlpfordt: Flickr

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
5
Fotogalerie

Hrubý domácí produkt Německa ve třetím čtvrtletí stoupl o 0,2 procenta proti předchozím třem měsícům. Tempo růstu tak zpomalilo na polovinu z 0,4 procenta ve druhém kvartálu. Uvedl to dnes spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžné údaje z poloviny listopadu.

Za zpomalením hospodářského růstu stojí podle agentury DPA pokles exportu a nejistota v podnikatelském sektoru vyvolaná rozhodnutím Británie vystoupit z Evropské unie. Ekonomiku ve třetím čtvrtletí podpořila hlavně domácí poptávka, v růstu pokračovaly výdaje domácností i státu.

Domácí spotřeba již dříve vystřídala export na pozici hlavního motoru německého hospodářství. Spotřebu domácností podporují příznivé podmínky na trhu práce a nízké úrokové sazby, státní výdaje tlačí vzhůru například uprchlická krize.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. V loňském roce německá ekonomika vzrostla o 1,7 procenta. Růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky.

Německá vláda v říjnu zvýšila odhad letošního růstu ekonomiky na 1,8 procenta z dříve předpokládaných 1,7 procenta. Německo by tak mělo vykázat nejsilnější růst za posledních pět let. Ke zlepšení prognózy přispěly vyšší státní výdaje na migranty, nižší ceny ropy a slabší euro.