Německá kontrarozvědka: Rusko se může pokusit ovlivnit naše volby

Hans-Georg Maassen,

Hans-Georg Maassen, Zdroj: ČTK

Berlínské domino
Günter Litfin. Stal se prvníobětí střelby v rozdělenémBerlíně, jen pár dní poté, coúřady NDR hranici uzavřely
Berlínská zeď
Berlín, Německo
27
Fotogalerie

Rusko by se mohlo pokusit zasáhnout do parlamentních voleb, které se budou příští rok na podzim konat v Německu. Tvrdí to šéf německé civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen. 

Berlín tak vůči Moskvě vyjádřil stejné podezření jako nedávno Washington, poznamenala dnes agentura Reuters.

Šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Maassen připomněl loňskou poplašnou zprávu, kdy ruská média informovala o mladé Rusce z Berlína, kterou údajně unesli a znásilnili přistěhovalci. Německá vláda ale popřela, že se něco takového stalo.

"Toto se může stát znovu v příštím roce a nás to znepokojuje," řekl Maassen v rozhovoru s Reuters. "Máme dojem, že jde o součást hybridní hrozby, která se snaží ovlivnit veřejné mínění a rozhodovací procesy," dodal.

Německá kancléřka Angela Merkelová projevila minulý týden podobné obavy. Podle ní existují indicie o internetových útocích a dezinformačních kampaních z Ruska.

Maassen prohlásil, že je důležité tyto kampaně veřejně odhalovat. "Když si lidé uvědomí, že informace, které dostávají, nejsou pravdivé... pak ty jedovaté lži ztratí svou účinnost," uvedl.

Vláda Spojených států v říjnu oficiálně obvinila Rusko z kybernetických útoků ve snaze narušit americké prezidentské volby. Moskva všechna nařčení odmítla.