Německá policie nehájila uprchlíky proti davu, pochybení odmítá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Němečtí policisté čelí kritice za způsob řešení incidentu, při němž dav skandující protipřistěhovalecká hesla blokoval cestu autobusu s uprchlíky. Policisté nedokázali dav od autobusu oddělit a podle některých stížností násilně nutili migranty vystoupit. Policejní vedení zákrok hájilo s tím, že strážci zákona neměli k oddělení davu od autobusu dostatek lidí.

K události kritizované některými politiky došlo ve čtvrtek u města Clausnitz jižně od Drážďan. Bouřící dav zablokoval autobus, který vezl první skupinu migrantů do nové ubytovny. Protestující provolávali hesla jako „Jeďte domů!“ nebo „My jsme národ!“ Podle dnes zveřejněného videa zacházeli policisté násilně s nezletilým členem skupiny imigrantů.

Šéf policejního sboru patřícího pod nedalekou Saskou Kamenici (Chemnitz) Uwe Reissmann dnes hájil použití síly vůči uprchlíkům argumentem, že bylo „naprosto nezbytné“ a že někteří z imigrantů dav za okny autobusu provokovali. Na to, aby udrželi odstup protestujících od autobusu nebyli podle něho policisté v dostatečném počtu.

V Sasku i v dalších spolkových zemích na východě Německa v posledních měsících sílí hnutí odmítající uprchlíky; v těchto regionech se konají četné protiimigrační demonstrace a řada ubytoven se stala terčem žhářských útoků.