Německá vláda čeká kvůli migraci růst nezaměstnanosti

Migranti v Německu

Migranti v Německu Zdroj: ctk/AP

Německo musí podle odhadů německé vlády v příštích letech počítat s růstem nezaměstnanosti v důsledku přílivu migrantů. Na jaře německá ekonomika podle údajů spolkového úřadu práce zaměstnávala kolem 136 tisíc uprchlíků.

Podle listu Bild počet nezaměstnaných v Německu v příštím roce vykáže první nárůst za čtyři roky, a to kvůli „silné migraci“. List s odvoláním na údaje ministerstva financí uvedl, že počet nezaměstnaných napřesrok stoupne o zhruba 110 tisíc na 2,86 milionu. Do roku 2020 by se pak měl vyšplhat až na 3,1 milionu.

V červenci bylo podle spolkového úřadu práce registrováno zhruba 141 tisíc nezaměstnaných z řad uprchlíků, což představuje meziměsíční nárůst asi deset tisíc. „Počet nezaměstnaných uprchlíků nyní měsíčně roste v desetitisícových krocích,“ uvedl člen vedení úřadu Detlef Scheele. Německá vláda v červenci schválila program vytvoření 100 tisíc pracovních příležitostí pro uprchlíky.

Údaje úřadu práce ukazují, že pouze malou část ze zhruba 136 tisíc zaměstnaných uprchlíků tvoří lidé, kteří dorazili do Německa loni. Již v koncem roku 2014, tedy před vznikem velké migrační vlny, mělo v Německu práci kolem 100 tisíc uprchlíků, píše DPA.

Míra nezaměstnanosti v Německu v červenci zůstala beze změny na 6,1 procenta, nejníže od sjednocení země v roce 1990. Příznivá situace na trhu práce podporuje spotřebitelské výdaje, které jsou důležitým motorem růstu německé ekonomiky.