Předsedkyně AfD chce nelegální migranty vystěhovat na ostrov mimo EU

předsedkyně AfD Frauke Petryová

předsedkyně AfD Frauke Petryová Zdroj: ctk/AP

Šéfka německé pravicově populistické strany AfD Frauke Petryová doporučila vládě, aby odmítnuté žadatele o azyl a migranty nelegálně pobývající v Německu posílala na ostrovy mimo Evropu, podobně, jako to dělá Austrálie. V rozhovoru s nejčtenějším německým listem Bild rovněž vyzvala vládu, aby svůj úřad pro uprchlíky přeměnila na emigrační úřad.

Živelný příchod více než milionu běženců do Německa za poslední rok, jemuž otevřela dveře vláda Angely Merkelové, vyvolal v Evropě migrační krizi a v Německu zvýšil podporu pro Afd. Ta zatím stojí mimo celostátní parlament, uspěla ale ve volbách do řady zemských sněmů a v celostátním měřítku jí průzkumy odhadují podporu kolem deseti procent.

„Nelegální migranti a odmítnutí žadatelé o azylů budou převezeni na dva ostrovy mimo Evropu, které budou pod ochranou OSN,“ řekla Petryová bez uvedení jména ostrovů. Německá média její slova podle agentury Reuters interpretovala jako odkaz na takzvané „tichomořské řešení“, jímž se Austrálie už 15 let brání masovému přílivu migrantů na lodích.

Austrálie k nevoli lidskoprávních organizací uplatňuje přísnou azylovou politiku a běžence, kteří doplují k australským břehům, zadržuje a posílá do detenčních táborů v ostrovním státě Nauru a na ostrově Manus, který je součástí Papuy Nové Guineje. Tuto politiku Austrálie praktikuje od roku 2001 a podporují ji obě tamní hlavní politické strany.

Navrhuji přeměnit Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky na úřad pro emigraci, který zajistí, aby všichni nelegální migranti tuto zemi co nejdříve opustili

„Navrhuji přeměnit Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky na úřad pro emigraci, který zajistí, aby všichni nelegální migranti tuto zemi co nejdříve opustili,“ řekla také Petryová. Úřad pro uprchlíky je od loňska zahlcen statisíci žádostmi o azyl a nestíhá je zpracovat.

Petryová je známa ostrými výroky proti masové migraci. V únoru uvedla, že policisté musí bránit ilegálnímu překročení hranic a v případě nutnosti použít i střelnou zbraň.

Průzkum společnosti Ipsos zveřejněný tento týden ukázal, že mezi Němci převažuje názor, že většina uprchlíků přichází do Evropské unie z ekonomických pohnutek. Němci jsou také většinově přesvědčeni, že se mezi příchozími skrývají i teroristé, a více než dvě pětiny by proto podpořily uzavření hranic.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére tento týden představil plán urychlení deportace přistěhovalců, kteří se v zemi dopustí zločinu. Nově by se také důvodem k vypovězení mělo stát to, že je imigrant považován za bezpečnostní hrozbu.Ministr přichází s opatřeními v reakci na čtyři červencové krvavé útoky ze strany přistěhovalců, z nichž dva vyšetřovatelé hodnotí jako teroristický čin.