Německá vláda se v zásadě dohodla na tranzitních zónách

ilustrační foto,

ilustrační foto, Zdroj: ctk

Německá vládní koalice se v principu dohodla na zřízení tranzitních běženeckých zón na hranicích. Podle agentury DPA to oznámil ministr vnitra Thomas de Maizière s tím, že konečné ujednání ještě ale neexistuje, neboť musí být dojednány podrobnosti.

„Souhlasíme s tím, že je třeba již na hranici zahájit rychlé řízení s těmi, u nichž lze předpokládat, že jejich žádosti jsou neoprávněné či zjevně bezdůvodné,“ řekl de Maizière. „Detaily tohoto našeho jednotného postoje jsou dále předmětem jednání,“ dodal.

Ministr vnitra již v září navrhoval, aby na hranicích vznikly zvláštní zóny, kde by mohli být běženci až jeden týden zadržováni, než se jejich azylová žádost ve zrychleném řízení prověří. V případě zamítnutí by tak migranti byli deportováni rovnou z hranice. Koaliční sociální demokraté byli proti a kritizovali především fakt, že uprchlíci by se tak v zónách formálně ocitli ve vazbě, což je nepřijatelné.

Podle prognózy německé vlády by letos mělo do Německa přijít 800.000 žadatelů o azyl. Podle neoficiálních informací ale už tolik lidí do země přišlo a celkem by letos mohlo dorazit až 1,5 milionu uprchlíků.