Německá vláda vydá miliardy na pomoc hospodským a umělcům

Řada restaurací a drobných vývařoven pokračuje v práci a prodává přes výdejová okénka. I tak ale o vládní podporu nepřijdou.

Řada restaurací a drobných vývařoven pokračuje v práci a prodává přes výdejová okénka. I tak ale o vládní podporu nepřijdou. Zdroj: Reuters

Řada restaurací a drobných vývařoven pokračuje v práci a prodává přes výdejová okénka. I tak ale o vládní podporu nepřijdou.
Koronavirus v Německu (28. 10. 2020)
Koronavirus v Německu.
Nárůsty nakažených jsou v Německu nejvyšší od začátku epidemie. Od pondělí zavedou rozsáhlou karanténní uzávěru. (30. 10. 2020)
Německo v době pandemie a prázdné ulice v Lipsku.
7
Fotogalerie

Deset miliard eur, tedy zhruba 270 miliard korun, vyčlenila německá vláda na pomoc podnikům, které kvůli přísným proticovidovým celostátním opatřením nemohou provozovat svou činnost nebo musely zavřít svou provozovnu. Z největší části se to týká gastronomie a hoteliérství, velkou skupinou lidí, na něž opatření tvrdě dopadla, jsou i umělecká společenství a samostatně výděleční umělci.

Řada restaurací a drobných vývařoven a občerstvení pokračuje v práci a prodává přes výdejová okénka, proto se také řada těchto podnikatelů obávala, že je vláda vyřadí ze seznamů firem a fyzických osob, kterým je třeba pomoci. Uvažovalo se dokonce o tom, že tyto podniky budou muset své tržby za listopad odečíst od toho, co jim jako pomoc nabídne stát. To se nakonec nestalo a oboru vláda pomůže komplexně.

Gastronomické firmy do padesáti zaměstnanců, které si zažádají o pomoc, mohou dostat až 75 procent svých obvyklých listopadových týden ních tržeb. Musejí ale řádně účetně doložit, kolik přesně to v loňském roce bylo, za prohlášení o příjmech v loňském roce se musejí osobně postavit firemní účetní nebo daňový poradce. Tato speciální listopadová podpora není přitom vázána na další formy pomoci a firmy, které o ni požádají, mohou dál čerpat překlenovací úvěry nebo využívat institut kurzarbeitu.

Ministr hospodářství Peter Altmaier (CDU) slíbil, že pomoc bude velmi rychlá a nebudou ji brzdit žádné byrokratické překážky. Už na konci listopadu budou žadatelům přinejmenším zaplaceny náklady na udržování firmy. Nárok budou mít i samostatně výdělečné osoby. Například výkonní umělci, kteří se nechávají najímat na jednotlivé projekty a pracují na volné noze, mohou žádat o pokrytí životních nákladů. Vláda je připravena pomoci každému tím, že pokryje jeho náklady na obživu.

Ani tady ale není štědrost německého kabinetu – vláda jenom letos vynaloží na ekonomickou pomoc související s onemocněním COVID-19 ve formě nových půjček 217 miliard eur a příští rok 96,2 miliardy eur – bezbřehá. Jako všude i tady má pomoc jasný limit, který je v případě samostatně výdělečných osob, jimž uzávěra brání v práci, nastaven na pět tisíc eur za měsíc.

Německá vláda byla v posledních dnech kritizována za to, že provedla uzavření velké části ekonomiky, aniž bylo dopředu jasné, jak bude pomoc postiženým podnikatelům vypadat. Tyto obavy nyní kabinet Angely Merkelové definitivně rozptýlil. V Německu budou minimálně celý listopad zavřeny všechny restaurace, bary, hospody, divadla, koncertní prostory, kina nebo tetovací salony. Opatření se přímo či nepřímo dotknou několika stovek tisíc lidí.

Autor je spolupracovník redakce