Německé kasino nabídne v aukci Warhola

Dílo Andyho Warhola nazvané Triple Elvis

Dílo Andyho Warhola nazvané Triple Elvis Zdroj: CTK

Dvě díla Andyho Warhola půjdou brzy do prodeje. I přes kritiku se je chystá nabídnout německá společnost WestSpiel, která provozuje kasina a kterou nepřímo vlastní německá spolková země Severní Porýní-Vestfálsko (NRW). V newyorské aukční síni Christie's by obě díla mohla vydělat přes 100 milionů eur (asi 2,8 miliardy korun), které půjdou na sanaci podnikání firmy.

WestSpiel v aukci nabízí díla s názvem Triple Elvis a Four Marlons, na kterých jsou v trojnásobném provedení hudební hvězda Elvis Presley a čtyřikrát herec Marlon Brando.

WestSpiel je sice dceřinou společností finančního ústavu NRW.Bank, jehož jediným vlastníkem je Severní Porýní-Vestfálsko, zemská vláda již ale dala na vědomí, že prodej nemůže zastavit. Podle zemské premiérky Hannelore Kraftové totiž nejsou nabízená díla předmětem státního kulturního významu, jak určuje zákon o ochraně kulturních památek.

Dílo Andyho Warhola nazvané Four MarlosDílo Andyho Warhola nazvané Four Marlos | CTKDílo Andyho Warhola nazvané „Four Marlos“

Část peněz půjde na modernizaci kasin

Kraftová upozornila, že není možné, aby obě Warholova díla koupila zemská vláda. Přislíbila také, že peníze nebudou použity k úhradu dluhu spolkové země. „Toto tabu nebude porušeno,“ dodala. Podle portálu artnet.com WestSpiel naznačil, že chce část výnosu použít k modernizaci kasin.

Na dopis, kterým ředitelé muzeí v NRW vyzvali zemskou vládu, aby prodej zastavila, Kraftová odpověděla, že WestSpiel si Warholova díla pořídil z vlastních zdrojů. Také uvedla, že společnost je právně nezávislou firmou, do jejíhož hospodaření stát nemůže zasahovat.

Andy Warhol – Zlatá šedesátá