Německé odbory chtějí pro zaměstnance Volkswagenu zvýšení mezd o osm procent

Německo odbory

Německo odbory Zdroj: profimedia.cz

Vlivný německý odborový svaz IG Metall požaduje v souvislosti s vysokou inflací zvýšení mezd zaměstnanců automobilky Volkswagen v západním Německu o osm procent. Oznámil to odborový svaz v dnešním prohlášení.

Pobočka IG Metall v německých spolkových zemích Dolní Sasko a Sasko-Anhaltsko bude vyjednávat o mzdách pro přibližně 125.000 pracovníků v šesti německých závodech Volkswagenu a v dceřiných společnostech, včetně divize finančních služeb.

"Inflace ničí majetky, zasahuje příjmy a dostává mnoho domácností do ekonomických potíží," uvedl vyjednavač IG Metall Thorsten Gröger. Dodal, že inflace je "brutální realitou", a upozornil, že společnost dosahuje vysokých zisků a vrcholoví manažeři a akcionáři bohatě vydělávají.

Požadavek růstu mezd pro zaměstnance automobilky je na stejné úrovni jako pro celé odvětví zaměstnanců v kovoprůmyslu a elektrotechnice. Vyjednávání jsou naplánována na podzim.

Automobilka uvedla, že vzala stanovisko IG Metall na vědomí. Požadavky odborů však před zahájením podzimního kola kolektivního vyjednávání nechtěla komentovat, napsala agentura DPA.