Německého ministra uvítalo v Libyi prázdné letiště

Německý vládní speciál Airbus A319CJ

Německý vládní speciál Airbus A319CJ Zdroj: Luftwaffe

Ve snaze vylepšit vzájemné hospodářské vztahy a získat lukrativní zakázky při obnově země dnes odletěl německý ministr hospodářství Philipp Rösler na státní návštěvu Libye. Když ale přistál na letišti v Tripolisu, nikdo jej neočekával.

Ministerský speciál přistál na Tripolském mezinárodním letišti, které bylo znovuotevřeno v úterý. Röslerovi, který je ze svých ostatních zahraničních cest zvyklý na patřičné uvítání, se ale naskytl pohled na prázdnou letištní plochu. Ve snaze najít libyjskou vládní delegaci piloti německé Luftwaffe několikrát objeli pojížděcí plochy letiště, napsal zpravodajský server televizní stanice ZDF.

Stejně zmateně se asi cítila delegace libyjské Národní přechodné rady, která čekala na tripolském vojenském letišti a dostala zprávu, že ministerský speciál již přistál. Ten přitom nebyl nikde vidět. Více o osudu Röslera nevěděl ani šéf německého diplomatického protokolu.

Za chybu mohou podle německého letectva, které zajišťuje leteckou dopravu představitelů země, libyjští diplomaté, kteří německé straně předali špatné informace o místě setkání. Ministerskému letadlu tak nezbylo, než se znovu vznést do vzduchu a přesunout se na letiště s čekající delegací.

Rösler, který přijal podle ZDF nedorozumění s humorem, bude v Libyi jednat o německé účasti na obnově válkou zničení země. Jeho pozice ale není jednoduchá, Německo totiž nesouhlasilo s nasazením sil NATO proti režimu Muammara Kaddáfího, ani se na boji proti plukovníkovi nepodílelo.

Mnohem lepší výchozí pozici pro boj o hodnotné zakázky mají Francie a Velká Británie, které vedly letecké údery NATO proti Kaddáfího silám. Společnou návštěvu francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho a britského premiéra Davida Camerona v půli září označila agentura Reuters za „vítězné kolečko“. Německo se snaží vyrovnat skóre tím, že nabídlo lékařskou péči pro 150 zraněných povstaleckých vojáků. První z nich dorazí do Evropy příští úterý.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.