Německo chce vyhošťovat i podmínečně odsouzené zločince

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére Zdroj: A.Savin, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Německo zjednoduší vypovídání cizinců, kteří se v zemi dopustí zločinu. Repatriovat bude možné i lidi odsouzené k podmíněnému trestu vězení, dosud byl třeba přinejmenším jednoletý nepodmíněný trest, oznámili ministři vnitra a spravedlnosti Thomas de Maiziére a Heiko Maas. Vláda zpřísněním zákonů reaguje na silvestrovské útoky v Kolíně nad Rýnem a dalších městech.

Justiční experti však už dříve poukazovali na to, že i tak bude právně obtížné takové pachatele vykazovat, pokud pocházejí ze zemí zmítaných válkami, násilím či různými represivními zásahy totalitních režimů.

Podle německého vládního návrhu bude možné cizince vypovědět, pokud se dopustí závažného trestného činu. Mezi ně patří podle ministrů ublížení na zdraví, majetková kriminalita, sexuální útoky nebo napadení policistů. Podle zákonu by měla platit stejná pravidla i pro nezletilé přistěhovalce.

Tvrdší postih bude také pro žadatele o azyl, kteří se dopustí trestného činu. Podle současných pravidel jim německé úřady odmítají azyl udělit, pokud jsou odsouzeni ke třem a více letům vězení. Nově by se hranice měla posunout na jednoletý trest. Ke zpřísnění zákona vláda přistoupila po silvestrovských útocích, při nichž podle svědků mladí muži arabského a afrického vzhledu obkličovali ženy, sexuálně je napadali a okrádali.

550 trestních oznámení

V Kolíně nad Rýnem podalo kvůli incidentu trestní oznámení na 550 lidí, dvě pětiny z toho jsou kvůli sexuálnímu útoku. V menší míře se podobné incidenty staly i v Hamburku, ve Stuttgartu a v Düsseldorfu.

„Je to tvrdá, ale správná odpověď státu vůči těm, kteří věří, že zde mohou páchat zločiny, přestože u nás hledali ochranu, a že to na jejich pobyt v Německu nebude mít vliv,“ řekl de Maiziére k navrženému opatření.

Maas zdůraznil, že německé zákony musí platit pro každého. „Zločinci musí být v Německu důsledně hnáni k odpovědnosti. A pro zločince z ciziny je jedním z možných následků jejich vypovězení,“ řekl. Ministři uvedli, že se zasadí o co nejrychlejší přijetí nového zákona. Vláda by se jím mohla zabývat ještě před koncem ledna.