Německo hledá šéfa centrální banky. Ojetá auta v Británii jsou dražší než nová. Ma je v Evropě

Čínský miliardář a zakladatel Alibaby Jack Ma se objevil v Evropě. Jedná se o jeho první zahraniční návštěvu od loňského konfliktu s čínskými regulátory.

Čínský miliardář a zakladatel Alibaby Jack Ma se objevil v Evropě. Jedná se o jeho první zahraniční návštěvu od loňského konfliktu s čínskými regulátory. Zdroj: e15.cz

Hodnota bitcoinu ve středu znovu trhala rekordy. V jednu chvíli se nejsledovanější kryptoměna obchodovala skoro za 67 tisíc dolarů.
Šéf Německé spolkové banky Jens Weidmann po Novém roce z osobních důvodů rezignuje na svoji funkci.
Ve Velké Británii je nedostatek ojetých automobilů. Ty pak v některých případech stojí více peněz než nové vozy stejné značky (foto je ilustrační).
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Prezident německé centrální banky se loučí

Třiapadesátiletý Jens Weidmann, který stál v čele Německé spolkové banky od dluhové krize eurozóny v roce 2011, oznámil, že po Novém roce rezignuje. „Došel jsem k rozhodnutí, že deset let je dost dlouhá doba na to obrátit list, pro mě i pro Bundesbanku,“ napsal Weidmann v dopise zaměstnancům. Zatím není jasné, kdo dosavadního šéfa nahradí. Německá kancléřka Angela Merkelová zřejmě ponechá volbu na novém kabinetu. Ten nejspíš povedou sociální demokraté Olafa Scholze. Weidmann, jenž je zároveň i jedním z nejvýznamnějších členů Evropské centrální banky, je známý konzervativním přístupem k měnové politice.       

Spojené království bojuje s nedostatkem ojetin

Zájemci o ojeté automobily ve Velké Británii si v některých případech musejí připravit více peněz, než když si kupují nový vůz stejné značky. Na bizarní situaci na trhu upozornila agentura Bloomberg. Ojetých aut je totiž v zemi momentálně takový nedostatek, že až sedmnáct procent vozů mladších než jeden rok se prodává dráž než jejich čerstvě vyrobené ekvivalenty. Poptávka po ojetých automobilech přesto v těchto dnech zůstává v Británii vysoká, uvádějí svazy tamních dealerů. Největší zájem je o modely Ford Focus či Ford Kuga.     

Z trhů a burz 

Akcie převážně rostly, bitcoin vystoupil na nový rekord

Nejsledovanější americké burzy se ve středu na směru neshodly. Zatímco indexy S&P 500 a Dow Jones posílily o 0,37, respektive 0,43 procenta, technologický Nasdaq Composite se o 0,05 procenta snížil. Na rekordní hodnotu vystřelil bitcoin, který se v jednu chvíli obchodoval za téměř 67 tisíc dolarů. Západoevropské trhy skončily za včerejšek v plusu. Nejvíce zpevnil francouzský benchmark CAC 40, jenž vyrostl o 0,54 procenta. Celoevropský STOXX Europe 600 přidal 0,32 procenta. Britský FTSE 100 se zvýšil o 0,08 procenta a německý DAX si připsal 0,05 procenta.  

Jack Ma je v Evropě, Alibaba posílila

Cenné papíry čínského technologického gigantu Alibaba ve středu zdražily téměř o sedm procent. Důvodem byla zpráva, že se známý čínský miliardář a zakladatel Alibaby Jack Ma objevil v Evropě. Podle některých zdrojů je aktuálně ve Španělsku na dovolené. Jiná média ovšem jako důvod jeho návštěvy uvádějí studijní cestu související s klimatickými změnami. V každém případě se jedná o první zahraniční návštěvu Maa od jeho rozkolu s čínskými regulátory, k němuž došlo před rokem. Miliardářovy firmy jsou od té doby předmětem vyšetřování a samotný Ma se stáhl z veřejného života. 

Tweet dne

Americký výrobce elektromobilů Tesla dosáhl v letošním třetím čtvrtletí na rekordní tržby, globálnímu nedostatku čipů navzdory. Automobilka za poslední tři měsíce utržila 13,8 miliardy dolarů, přes 300 miliard korun, a překonala tak očekávání analytiků.  

Stane se dnes

  • Začíná dvoudenní summit Evropské unie. Prezidenti a premiéři členských zemí na něm budou řešit rostoucí ceny energií, očkování proti koronaviru nebo nedávný konflikt s Polskem, kterému někteří evropští politici chtějí sebrat peníze z unijních fondů. Česko zastupuje dosluhující předseda vlády Andrej Babiš (ANO).
  • Italský soud vynese verdikt nad expremiérem Silviem Berlusconim, obžalovaným z uplácení svědků.  
  • Evropská komise zveřejní předběžnou zprávu k vývoji podnikatelské důvěry ve státech Evropské unie za říjen.
  • Své hospodářské výsledky za třetí kvartál oznámí americký výrobce hraček Mattel nebo největší aerolinky světa American Airlines.