Evergrande ohlásila krach dohody o prodeji podílu v divizi pro správu majetku

Evergrande

Evergrande Zdroj: Profimedia.cz

Zadlužená čínská realitní společnost China Evergrande dnes oznámila krach dohody o prodeji zhruba polovičního podílu v divizi pro správu majetku Evergrande Property Services. Hodnota transakce měla činit zhruba 20 miliard hongkongských dolarů (přes 56 miliard korun). Krach dohody podkopává naděje, že se firmě China Evergrande podaří vyhnout bankrotu, napsala agentura Reuters.

China Evergrande o prodeji podílu jednala s firmou Hopson Development. Obě strany dnes ale v samostatných hlášeních pro burzu uvedly, že se nedokázaly dohodnout na podmínkách dohody.

Obchodování s akciemi společností China Evergrande, Evergrande Property Services a Hopson bylo v souvislosti s chystanou transakcí od 4. října pozastaveno. Předpokládá se, že se obnoví ve čtvrtek, napsala agentura Reuters.

Společnost China Evergrande, jejíž celkové závazky přesahují 300 miliard dolarů (zhruba 6,6 bilionu korun), v poslední době opakovaně nedokázala včas uhradit úroky u svých dluhopisů. Panují obavy, že krach podniku by mohl mít širší dopady na finanční systém a ekonomiku.

Závazky společnosti China Evergrande odpovídají zhruba dvěma procentům ročního výkonu čínské ekonomiky. S finančními problémy se nyní navíc potýkají také menší domácí konkurenti. Podle údajů společnosti Nomura celkové závazky čínských developerů dosahují 33,5 bilionu jenů (115 bilionů korun), což odpovídá zhruba třetině ročního výkonu čínské ekonomiky.

Čínský vicepremiér Liou Che dnes nicméně prohlásil, že nynější rizika na realitním trhu lze udržet pod kontrolou. Společnost Evergrande uvedla, že bude pokračovat v realizaci opatření "ke zmírnění problémů s likviditou". Zároveň ale upozornila, že nelze zaručit, že bude schopna splnit všechny své finanční závazky.

Podle zdrojů agentury Reuters byla společnost Evergrande nucena upustit od prodeje divize pro správu majetku poté, co nezískala potřebný souhlas vlády čínské provincie Kuang-tung, která dohlíží na její restrukturalizaci. Proti prodeji se údajně postavili i někteří zahraniční věřitelé podniku.

Společnost Evergrande ve své zprávě uvedla, že má důvod se domnívat, že firma Hopson nesplňuje základní podmínky k předložení nabídky na divizi pro správu majetku. Firma Hopson prohlásila, že byla připravena dokončit dohodu, ale že minulý týden obdržela od společnosti Evergrande informaci o ukončení transakce.