Německo letos deportovalo 15 tisíc migrantů. Je to jen zlomek, přiznávají politici

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Německo za prvních deset měsíců roku letecky deportovalo téměř 15 tisíc běženců, kteří nezískali azyl. Podle politiků však v Německu zůstávají tisíce uprchlíků bez šance na dlouhodobý legální pobyt a nedaří se je vrátit do země původu.

Do konce října policie donutila odletět z Německa 14 875 lidí. Znamená to výrazný nárůst proti loňsku, kdy za celý rok bylo deportováno 8557 osob, jimž úřady odmítly udělit azyl.

Policie rovněž uvedla, že dobrovolně po odmítnutí azylu odešlo víc lidí, než kolik jich muselo být deportováno, přesný počet ale nesdělila.

Němečtí politici však upozorňují, že v zemi zůstává mnoho běženců bez šance získat právo na dlouhodobý pobyt. Podle zemské organizace Křesťanskodemokratické unie (CDU) v Severním Porýní-Vestfálsku letos jen do této nejlidnatější spolkové země přišlo 120 tisíc lidí, kteří azyl nezískají.

Do země původu bylo vráceno jen šest tisíc z nich. Podle CDU nemají imigrační úřady dostatečné vybavení, aby mohly ročně vyřešit odsunutí více lidí.

Podle ministerstva vnitra bylo od začátku roku v Německu zaregistrováno asi 965 tisíc běženců. Ministr vnitra Thomas de Maiziére však v pondělí upozornil, že počet registrací neodpovídá tomu, kolik uprchlíků se v Německu zdržuje.

Část lidí se zaregistrovala několikrát, další Německo opustili a odcestovali do Švédska. Přesný počet běženců, kteří v Německu zůstávají, de Maiziére neuvedl.

Počet uprchlíků přicházejících do Německa se v posledních třech týdnech výrazně snížil. Zatímco na počátku listopadu do země vstupovalo denně více než sedm tisíc běženců, nyní je to mezi dvěma a třemi tisíci.