Německo povolá kvůli migrační krizi třikrát více vojáků. Postaví ubytovny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Německá armáda ztrojnásobí počet vojáků nasazených k řešení uprchlické krize, jejich počet vzroste na 18 tisíc. V televizi n-tv to dnes oznámila ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Armáda v Německu zajišťuje především budování a provoz ubytoven pro běžence.

Podle ministryně by mělo rozšířené nasazení vojáků ulehčit práci dobrovolníkům, kteří se o běžence starají a často jsou na hranici svých možností. „Dobrovolníci také nutně potřebují přestávky. Chceme, aby si mohli i na delší dobu odpočinout,“ řekla von der Leyenová. Práci dobrovolných pomocníků ale ocenila, podle ní dosud předvádějí v uprchlické krizi obdivuhodné nasazení.

„Pomoc běžencům se stává jedním z důležitých vedlejších úkolů pro armádu,“ uvedla von der Leyenová. Podle ní vojáci dosud vybudovali na území Německa ubytovací zařízení pro 115 tisíc uprchlíků, připravují výstavbu komplexů pro dalších 32 tisíc lidí. Vojáci by se také měli postarat o zajištění provozu významné části těchto zařízení.

Ministryně ale zdůraznila, že armáda se nebude zapojovat do činností, které spadají do pravomocí policie. Zejména se v tomto případě jedná o ochranu německých hranic.

Do Německa letos dorazilo zhruba 800 tisíc běženců a vláda počítá za celý rok s milionem žadatelů o azyl. Podle neoficiálních odhadů by do země mohlo letos přijít až 1,5 milionu uprchlíků.