Německo prodlouží hraniční kontroly, nejméně o tři měsíce

Německá policie

Německá policie Zdroj: CTK

Německé vláda prodlouží kontroly na svých hranicích. Zatím do poloviny května. Opatření se zaměřuje především na hranici s Rakouskem, týká se ale i Česka.

Prodloužení hraničních kontrol o tři měsíce – do 13. května – oznámilo spolkové ministerstvo vnitra. „Zatím jsme nezaznamenali dlouhodobý a významný úbytek přílivu občanů třetích států, který by umožnil odvolání dočasných kontrol na vnitřní hranici,“ uvedl ministerstvo.

Německo zavedlo hraniční kontroly v září. Na vnitřních hranicích schengenského prostoru je mohou členské státy vyhlásit na nanejvýš šest měsíců. Německo spolu s dalšími členskými státy vyzvalo Evropskou komisi, aby navrhla prodloužení této lhůty na dva roky. Toto opatření následně musí schválit členské státy.

Hranice za miliardy eur

Brusel se zavedené podobného opatření brání, mimo jiné s odkazem na vysoké náklady. Podle výpočtů komise by dlouhodobé zavedení kontrol na vnitřních hranicích schengenu jen na přímých nákladech stálo pět až 18 miliard eur. Po zahrnutí hospodářských škod by se pomyslný účet zvýšil o další miliardy.

Příliv uprchlíků za zemí jako Sýrie, Irák a Afghánistán neustává. Podle údajů úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky jich z Turecka do Řecka od začátku roku přišlo téměř 75 tisíc. Za celý loňský rok jich stejnou cestou připlulo 850 tisíc.