Německo se letos zadluží více, než plánovalo. Twitter znovu jedná s Muskem

Šetřit se nebude. Schodek německého státního rozpočtu bude letos kvůli válce na Ukrajině o 40 miliard eur vyšší než se původně plánovalo. Na snímku německý ministr financí Christian Lindner.

Šetřit se nebude. Schodek německého státního rozpočtu bude letos kvůli válce na Ukrajině o 40 miliard eur vyšší než se původně plánovalo. Na snímku německý ministr financí Christian Lindner. Zdroj: e15.cz

Elon Musk je možná blízko převzetí sociální sítě Twitter.
Jihokorejská automobilka Hyundai v prvním čtvrtletí navýšila svůj profit o 19 procent, čipové krizi navzdory.
Slovinský premiér Janez Janša prohrál nedělní parlamentní volby a v čele země končí.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Slovinské volby vyhráli liberálové, Janša poražen

V neděli se vedle Francie konaly volby také ve Slovinsku. Ty jasně vyhrálo liberálně zelené Hnutí Svoboda s 34,3 procenty hlasů. Druhá skončila Slovinská demokratická strana dosavadního ministerského předsedy Janeze Janši s 23,8 procenty. Vládní uskupení již uznalo porážku. Janša, kterého odpůrci označují za pravicového populistu a přirovnávají jej k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, tím v čele vlády 2,1 milionové země brzy skončí. Hnutí Svoboda dovedl k překvapivému vítězství politický nováček a někdejší vrcholný manažer Robert Golob. Ten se nyní pokusí sestavit novou vládní koalici. 

Německo si letos půjčí o 40 miliard eur více

Němci se kvůli válce na Ukrajině letos zadluží podstatně více, než původně plánovali. Schodek státního rozpočtu se v roce 2022 navýší ze sta miliard eur na téměř 140 miliard eur, tedy asi 3,4 bilionu korun. Vláda peníze potřebuje na zmírnění ekonomických dopadů probíhajícího konfliktu, jako je boj proti rostoucím cenám energií. Návrh na zvýšení schodku by měla spolková vláda probírat ve středu a poté jej ještě musí schválit parlament. Německo si v dřívějších letech zakládalo na vyrovnaném rozpočtu, jehož dodržování má dokonce zakotveno v ústavě. Tuto praxi narušila až před dvěma lety koronavirová pandemie. 

Z trhů a burz 

Musk opět jedná se šéfy Twitteru

Výkonný ředitel Tesly a nejbohatší muž světa Elon Musk se v neděli sešel s vedením společnosti Twitter. Podle agentury Bloomberg nejnovější vývoj naznačuje, že se provozovatel známé sociální sítě začíná otevírat návrhu na své převzetí Muskem a k dohodě by mohlo dojít už v nejbližších dnech. Musk před několika dny oznámil svůj záměr koupit Twitter za 43 miliard dolarů, zhruba 971 miliard korun. Agentura Reuters s odvoláním na své zdroje v pondělí ráno napsala, že mnozí akcionáři Twitteru tlačí na správní radu, aby na miliardářovu nabídku kývla.   

Hyundai navýšil profit, čipové krizi navzdory 

Zisky jihokorejské automobilky Hyundai v letošním prvním čtvrtletí vzrostly o devatenáct procent na 1,6 bilionu wonů, asi 29 miliard korun. Společnosti se dařilo navzdory globálnímu nedostatku čipů a propadu prodejů na automobilovém trhu. Hyundai mezi lednem a březnem prodal o deset procent vozidel méně než za stejné období před rokem. Výrobci pomohl k profitu především slabý kurz jihokorejské měny vůči dolaru, díky němuž se zvýšily jeho příjmy ze zahraničí. Akcie Hyundaie dnes ráno posilují přibližně o dvě a půl procenta.  

Tweet dne

Premiér Petr Fiala (ODS) pogratuloval Emmanueli Macronovi ke znovuzvolení ve francouzských prezidentských volbách. Macron povede Elysejský palác dalších pět let.  

Stane se dnes

  • Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) bude jednat s místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem odpovědným za ekologickou transformaci a eurokomisařem pro vnitřní trh Thierrym Bretonem.
  • Institut Ifo bude informovat o dubnovém vývoji podnikatelské nálady v Německu.
  • Své hospodářské výsledky za první čtvrtletí oznámí největší světový výrobce nealkoholických nápojů, americká společnost Coca-Cola.