Německo vypustí nenáviděné slovo trojka, věřitelů se ale Řecko nezbaví

řecký ministr financí Janis Varufakis

řecký ministr financí Janis Varufakis Zdroj: ctk/AP

Německo souhlasí ve vyjednávání s Řeckem s formálním vypuštěním slova "trojka", které představuje trojici věřitelských institucí - Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu - a které Řekové tak bytostně nenávidějí. Věřitelů samotných se zbavit ale nebude možné, zdůraznilo německé ministerstvo financí.

„Pokud je to přání našich řeckých protějšků nenazývat trojku trojkou,“ reagoval mluvčí německého ministra financí Wolfganga Schäubleho Martin Jäger, „pak jsou němečtí představitelé ochotní vyhovět“.

Pojem „trojka“ se objevil jako označení pro trojici institucí, jejichž komisaři každého čtvrt roku jezdí do Řecka prověřovat jeho úsporná rozpočtová opatření a strukturální reformy, k nimž se Atény zavázaly výměnou za rozsáhlý mezinárodní program úvěrové pomoci.

Symbol propadu životní úrovně

Trojice zástupců věřitelů byla přijímána v Řecku se stále větší nenávistí, protože se za posledních pět let stala symbolem razantního propadu životní úrovně většiny obyvatel. Součástí předvolební kampaně vítězné strany Syriza premiéra Alexise Tsiprase byl také slib, že se jich země zbaví.

Podle Jägera není tento název nijak zakotven ve smlouvách mezi Řeckem a jeho partnery. Zbavit se trojky jako takové ale není možné. Všechny tři instituce budou i nadále vykonávat svou práci, upozornil mluvčí.

Pro Německo je nyní pro Řecko jediným řešením prodloužení programu pomoci, což nová vláda zarputile odmítá a místo toho požaduje jeho skončení a místo toho jinou formu pomoci za mírnějších podmínek.

Varufakis: Trojka se chová k Řecku jako CIA při mučení
K mučení agenty americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) přirovnal řecký ministr financí Janis Varufakis způsob, jakým trojka mezinárodních věřitelů zachází s řeckou ekonomikou. Ministr se tak vyjádřil v rozhovoru s německým listem Der Spiegel.
„Těsně před infarktem nás nechají několikrát se nadechnout. A hned potom nás ponoří do vody a celé to začíná nanovo,“ prohlásil Varufakis. Když německý novinář poznamenal, že „v trojce jsou i dobří lidé“, ministr dodal: „I v CIA pracovali někteří dobří lidé, když mučili vodou proti své vůli, a z tohoto důvodu čelili strašnému morálnímu dilematu.“
Varufakis v rozhovoru trval na potřebě „ořezání“ řeckého dluhu. Zdůraznil přitom, že Řecko bez nové smlouvy současné dluhové břemeno nikdy nemůže utáhnout. „Chápu, že německá vláda se chce vyhnout slovu 'ořezání' dluhu. Ve skutečnosti by to ale nakonec bylo lepší i pro věřitele a dokonce i levnější než prodloužení úvěrů,“ domnívá se řecký ministr financí.
Mluvčí německého ministerstva financí Martin Jäger se dnes mezitím ohradil proti karikatuře svého šéfa Wolfganga Schäubleho v řeckém levicovém listu Avgi, kde je ministr zobrazen v německé vojenské uniformě. „Trváme na mýdlu z vašeho tuku. Jednáme o hnojivu z vašeho popela,“ promlouvá Schäuble k Řekům. Jäger označil obrázek za nechutný a řekl, že by se jeho autor měl stydět. Rovněž ale zkritizoval německý bulvární tisk za jeho údajně protiřecké výlevy.