Německo výrazně sníží odhad růstu. Ekonomové zmiňují i možnost recese

Německo, průmysl

Německo, průmysl

Německá vláda ve čtvrtek sníží odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok téměř o polovinu na zhruba jedno procento z doposud předpokládaných 1,8 procenta. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje z vládní koalice. Odhad letošního růstu vláda podle zdrojů zhorší pouze mírně na 2,9 procenta z dosavadních tří procent. Někteří ekonomové ale už zmiňují dokonce i možnost mírné recese. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Hospodářské vyhlídky Německa zastínily obavy z negativních důsledků dluhové krize v eurozóně a zpomalení růstu na rozvíjejících se trzích, které jsou klíčové pro německý export. Příznivě se nevyvíjí ani domácí spotřebitelská poptávka.

Podle mnohých ekonomů se už citelně začíná projevovat přelití dluhové krize do reálné ekonomiky. Německá průmyslová a obchodní komora (DIHK)například během dne uvedla, že firmy začínají počítat s poklesem zakázek.

Ekonomický institut ZEW pak včera zveřejnil průzkum, podle kterého se říjnu nálada německých investorů a analytiků propadla na nejnižší úroveň za téměř tři roky. Ekonom institutu Michael Schröder navíc uvedl, že Německo možná dokonce směřuje do mírné hospodářské recese, protože dluhová krize v eurozóně brzdí spotřebitelské i podnikové výdaje.

HDP Německa v letech 1999 - 2010 (v %):HDP Německa v letech 1999 - 2010HDP Německa v letech 1999 - 2010 | CIA World FactbookZdroj: CIA World Factbook

Přední německé ekonomické instituty minulý týden předpověděly, že hospodářský růst v příštím roce prudce zpomalí na 0,8 procenta z letošních 2,9 procenta. Ještě v dubnu přitom instituty čekaly příští rok zvýšení hrubého domácího produktu o dvě procenta.

Podle analytiků se zpomalení německé ekonomiky odrazí i na vývoji v Česku. „Pokud německá ekonomika poroste jen naznačeným tempem, růst české ekonomiky stěží o mnoho překročí jedno procento,“ dodal Sobíšek. Marek předpokládá růst 1,1 procenta. Výrazně optimističtější je srpnový odhad České národní banky, který očekává posílení o 2,2 procenta.

Německý hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí zvýšil pouze o 0,1 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy vzrostl o 1,3 procenta. V loňském roce německá ekonomika díky silnému vývozu stoupla o 3,6 procenta. Předloni se německý HDP naopak propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.