Německo za sebou nechalo Čínu. Zahraniční obchod dosáhl na další rekord

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro)

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro) Zdroj: Novak Tomas/Euro

Německý přebytek zahraničního obchodu loni pravděpodobně stoupl na nový rekord zhruba 260 miliard dolarů. Převaha německého vývozu nad dovozem patří k největším na světě a Berlín kvůli tomu čelí mezinárodní kritice. Vyplývá to z údajů analytického střediska Ifo.

Přebytek na německém běžném účtu v uplynulém roce odpovídal 7,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP), a opět tak překonal horní limit šesti procent HDP doporučený Evropskou komisí.

Zároveň byl mnohem vyšší než přebytek Číny, druhé největší ekonomiky světa a největšího světového vývozce. V jejím případě přebytek činil 195 miliard dolarů, a byl tak po německém druhý největší na světě. „Německo bylo největší vývozcem kapitálu na světě,“ sdělil agentuře Reuters institut Ifo. Upozornil, že přebytky na běžném účtu měří tu část uspořených prostředků, které nejsou investovány na domácím trhu.

„Německo místo toho, aby hodně investovalo doma, vyvezlo velkou část svých uspořených prostředků do zahraničí,“ poznamenalo zároveň analytické středisko. Země podle něj v zahraničí investovala mimo jiné do finančních aktiv. Peníze ale vkládala i do záchranných programů a pomoci pro země zasažené dluhovou krizí v eurozóně.

Vývoz, tahoun německé ekonomiky

Vývoz je tradičně motorem německé ekonomiky, na které je závislých i mnoho českých firem. Kritici tvrdí, že Berlín musí udělat víc na podporu domácí poptávky a dovozu, aby tak snížil nerovnováhu v globální ekonomice a podpořil globální hospodářský růst. Evropská komise začala loni vyšetřovat, zda německé obchodní přebytky nenarušují rovnováhu v evropské ekonomice.

Prognózu vývoje německého exportu na konci roku zveřejnil německý svaz obchodu BGA. Podle ní by obchodní přebytek Německa měl letos dosáhnout rekordních 224 miliard eur.