Německo zatlačí na USA, aby zrušilo sankce proti Íránu, tvrdí vicepremiér Gabriel

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel Zdroj: Ralph Alswang, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Ministr zahraničí USA John Kerry, bývalá šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová a íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf během vídeňských rozhovorů o jaderném programu Íránu.
2
Fotogalerie

Berlín připomene Washingtonu jeho závazek omezit ekonomické sankce vůči Teheránu. Při návštěvě Íránu to dnes podle agentury Reuters přislíbil místopředseda německé vlády a ministr hospodářství Sigmar Gabriel.

 

Předseda německých sociálních demokratů Gabriel se tak vyjádřil při zahájení ekonomického fóra. Gabriel je v Íránu s početnou delegací zástupců německého průmyslu.

Zbývající americké sankce a politické obavy brzdí očekávaný rozvoj obchodních vztahů mezi Německem a Íránem, poznamenal Reuters. Náměstek íránského ministra hospodářství nicméně uvedl, že během Gabrielovy návštěvy má být podepsáno deset ekonomických kontraktů.

Íránský prezident Hasan Rúhání 22. září v projevu před Valným shromážděním OSN obvinil Spojené státy, že nerespektují loňskou dohodu o íránském jaderném programu. Teherán dohodu uzavřel se šesti velmocemi a získal za omezení jaderného programu zrušení mezinárodních sankcí.

Rúhání kritizoval americký nejvyšší soud za rozhodnutí zabavit část íránských peněz zmrazených v rámci sankcí v USA a použít je k odškodnění příbuzných obětí atentátů, s nimiž je Írán spojován.

Írán také tvrdí, že USA vyvíjejí v rozporu s dohodou tlak na velké banky a odrazují je od spolupráce s Íránem.