Německu hrozí realitní bublina, varuje člověk z vedení Bundesbank

Kombinace nízkých úroků a snaha bank zajistit si vyšší zisky by mohla na realitním trhu v Německu vyvolat bublinu. Panorama Frankfurtu nad Mohanem.

Kombinace nízkých úroků a snaha bank zajistit si vyšší zisky by mohla na realitním trhu v Německu vyvolat bublinu. Panorama Frankfurtu nad Mohanem. Zdroj: Mylius, Wikimedia Commons

Před realitní bublinou varuje člen vedení německé centrální banky Andreas Dombret.
Ve Frankfurtu nad Mohanem a dalších velkých městech se od roku 2010 ceny realit zvedly o 60 procent.
Česká skupina PPF koupila v Berlíně kancelářskou budovu, za níž zaplatila 43 milionů eur.
V Berlíně jsou k vidění i sídliště, která si v ničem nezadají s Jižním Městem.
5
Fotogalerie

 Kombinace nízkých úroků a snaha bank zajistit si vyšší zisky by mohla na realitním trhu v Německu vyvolat bublinu. Varuje před tím člen vedení německé centrální banky Andreas Dombret, který takovou kombinaci označil za nebezpečný koktejl. Banky i dozorové orgány proto vyzval k ostražitosti.

Ceny nemovitostí v Německu byly v minulosti ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi poměrně nízké, v posledních letech ale prudce vzrostly. Z části jsou za tím rekordně nízké úrokové sazby Evropské centrální banky (ECB), což mnoho domácností přimělo vzít si další úvěry.

Ve velkých městech jako je Berlín, Hamburk, Mnichov nebo Frankfurt nad Mohanem se ceny bydlení podle odhadu Deutsche Bundesbank, jak zní název německé centrální banky, od roku 2010 zvýšily o více než 60 procent. Je to odrazem relativně silného růstu ekonomiky, nízké nezaměstnanosti a nízkých výpůjčních nákladů.

"Dobrou zprávou je, že v současné době žádná nemovitostní bublina finanční stabilitu Německa neohrožuje. Ale na semaforu už je zcela jasně žlutá," řekl Dombret ve středu na konferenci ve Frankfurtu. Za varovné známky podle agentury Reuters označil objem půjček a pokles úvěrových standardů. To podle něj ukazuje, že banky jsou ochotny brát na sebe větší riziko.

Video placeholde
Realitnímu trhu v Praze ve světle světového vývoje se věnuje nové číslo magazínu E15 Premium. • E15