Trh s novými byty v Praze ovládají spekulanti

Více než třetinu bytů v Praze skoupí investoři. na vizualizaci budovaný projekt V Tower na Pankráci.

Více než třetinu bytů v Praze skoupí investoři. na vizualizaci budovaný projekt V Tower na Pankráci.

Investoři ovládli trh v době, kdy je přitom v hlavním městě nových bytů nedostatek. Na vizualizaci byty v projektu U Dubu
Vpravo bytový projekt společnosti Central Group nazvaný Residence Garden Towers v Praze na Žižkově, vlevo v pozadí stará budova "telekomu", kterou Central Group koupil od společnosti Cetin.
Sídliště Horní Měcholupy
Areál bývalého strojírenského podniku ČKD v Praze-Vysočanech se v režii developera AFI Europe mění na nové byty a kanceláře.
Berlínské byty. Pro český kapitál představují alternativu v době, kdy se v Praze jen těžko shánějí stavební razítka.
6
Fotogalerie

Nové byty se v Praze prodávají jako o život. Více než třetinu z novostaveb přitom kupují lidé, kteří v nich nechtějí bydlet. Buď je dál pronajímají, anebo jen spekulují na další růst hodnoty nemovitostí.

„Současný trh výrazně ovládají investoři,“ řekl šéf developerského holdingu Finep Tomáš Pardubický na konferenci magazínu E15 Premium. Podle Pardubického se takto prodá klidně i pětatřicet procent bytů.

Šéf realitní části skupiny Penta Petr Palička odhaduje, že číslo je ještě vyšší. Když ještě nepanovala současná realitní horečka, podíleli se investoři na celkových nákupech nového bydlení jen z patnácti procent.

3398061:normal690:true:true

Investoři ovládli trh v době, kdy je přitom v hlavním městě nových bytů nedostatek. Ročně se v Praze prodá kolem 6500 jednotek právě v novostavbách. Úřady ale za stejnou dobu povolují výrazně méně nových projektů. Nůžky mezi poptávkou a nabídkou se přitom rozevírají čím dál víc.

Výsledkem je zdražování. „Řada developerů je nadšená, protože od revoluce se byty prodávají za nejvyšší ceny, navíc se prodají i ležáky a byty s horší dispozicí,“ dodal Pardubický z Finepu Obtíže se získáním razítek pro stavby ale vedou také k tomu, že jdou developeři stavět raději do ciziny, kde je to jednodušší. Například na Slovensko nebo do Německa.

Akce se konala při příležitosti vydání dalšího čísla magazínu E15 Premium. Jeho téma tentokrát zní Jak se staví nová Praha. Nahlédněte do magazínu prostřednictvím videa níže:

Video placeholde
E15 Premium. Jak se staví nová Praha • E15

Informace, kde koupit a jak objednat další číslo E15 Premium najdete zde >>>