Německý diář Petra Fischera: Solidnost je sexy. Němci sází ve volbách na serióznost

Armin Laschet

Armin Laschet Zdroj: Profimedia.cz

Armin Laschet
2
Fotogalerie

Německá předvolební bitva před zářijovými volbami se zatím vyvíjí jako na houpačce. Na startu kampaně byla kvůli hádkám o kancléřského kandidáta potrestána vládní unie CDU/CSU, které klesaly preference i proto, že do boje velmi dynamicky vstoupila lídryně Zelených Annalena Baerbocková. Její přesvědčovací potenciál, kterým na chvíli vytáhla Zelené do čela preferencí, se ale během měsíce ztenčil, a to když párkrát mediálně uklouzla a ukázalo se, že si nejen trochu vylepšila životopis, ale také přebírá myšlenky jiných, aniž by to řekla.

Lídrovi CDU/CSU Arminu Laschetovi se tak sice vrátily hlasy, jenže jen do té doby, než se během návštěvy zatopených oblastí od srdce zasmál a rychlý aparát to bleskurychle zachytil a novináři cynický úsměv nad mrtvými a obrovskými škodami s radostí šířili dál. Byl to pro CDU/CSU naštěstí jen drobný výkyv. Unie dál vede volební preference a má s 27 procenty šestibodový náskok na Zelené, přestože pětina Němců považuje „zelenou“ Baerbockovou za dobrou kandidátku na kancléřku a „černý“ Laschet o procentní bod zaostává.

Volby budou už za 53 dní, takže by bylo načase začít místo symbolů a gest mluvit o programech a volebních slibech a být, jak říká předseda CSU a bavorský premiér Markus Söder, „solidní a sexy“. Baerbockové se to po horkém létě prudkých výkyvů počasí se zelenou agendou ještě podařit může, Laschet bude muset vsadit na to, že Němci nebudou chtít měnit zaběhaný poklidný styl politiky Angely Merkelové, což Laschet zaručuje, protože v době nejistoty se to prostě nehodí. Volby už asi Zelení vyhrají jen obtížně, ale povolební jednání by mohlo dát vzniknout trochu divoké koalici Zelených, žlutých liberálů z FDP a červených sociálních demokratů (SPD), kteří by dnes měli dohromady 47 procent hlasů.

Vláda bez Lascheta by jistě byla více „sexy“. Stále je tedy v kampani o co hrát a nakonec snad estetika obličejů a osobností ustoupí tomu, co slibují. I solidnost obsahu je někdy sexy prostě jen tak.