Německý investor nabídl za přístav v Soluni přes šest miliard

Přístav v Soluni

Přístav v Soluni Zdroj: reuters

Přístav v Soluni
Přístav v Soluni
Přístav v Soluni
Přístav v Soluni
Soluňský přístav
6
Fotogalerie

Nejvyšší nabídku 231,9 milionu eur (6,2 miliardy Kč) na převzetí většinového podílu v přístavu v Soluni předložila Řecku německá investiční skupina Deutsche Invest Equity Partners. Uvedla to dnes řecká privatizační agentura HRADF. Prodej podílu je klíčovou součástí mezinárodního záchranného programu z roku 2015.

Transakce přichází necelý rok poté, co většinový podíl v největším řeckém přístavu Pireus získala čínská námořní společnost COSCO. Za 51 procent zaplatila 280,5 milionu eur (7,5 miliardy Kč).

Soluňský přístav je v Řecku druhý největší, tržní hodnota prodávaných 67 procent podle agentury Reuters dosahuje 136,5 milionu eur.

Německý investor v konsorciu s francouzskou Terminal Link SAS v soutěži o přístav zvítězil nad filipínskou společností International Container Terminal Services (ICTS) a dubajskou P&O Steam Navigation Company (DP World).

Konsorcium podle dohody investuje dalších 180 milionů eur do modernizace přístavu. Právo provozovat ho má do roku 2051. Prodej přístavu byl zahájen v roce 2014, nabral však zpoždění, mimo jiné i kvůli odporu politiků.