Německý ministr: Před teroristy se nelze skrývat, musíme bojovat

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier Zdroj: ctk

Německo se nemůže skrývat před teroristy a doufat, že se mu vyhnou. Pokud chce zastavit teroristickou hrozbu, musí zasáhnout proti hnutí Islámský stát (IS). Ve Spolkovém sněmu to řekl ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Poslanci budou o nasazení německé armády do boje proti IS hlasovat v pátek.

„Zavřít se před teroristy, zhasnout světla a doufat, že si všimnou světla u sousedů a nám se vyhnou - taková logika je pro mě nepřijatelná,“ prohlásil Steinmeier. Podle něj je třeba zasáhnout proti IS, přestože to může zvýšit riziko, že se Německo stane terčem teroristického útoku.

Německá vláda schválila v úterý roční vojenskou operaci proti IS v Sýrii a také v Iráku. Nasadí 1200 vojáků, tankovací letoun, vojenskou fregatu a průzkumná letadla Tornado. Zásah ještě musí potvrdit Spolkový sněm, očekává se ale hladké schválení, protože obě vládní strany CDU/CSU i SPD vojenskou misi podporují.

„Máme právo na sebeobranu“

Steinmeier před poslanci zdůraznil, že vojenská mise nemá nahradit politické řešení situace v Sýrii. „Tato mise je součástí politického řešení. Kromě nasazení armády musíme pokračovat v diplomatických snahách o ukončení občanské války v Sýrii,“ řekl ministr.

Odmítl také kritiku ze strany opoziční Levice, podle níž nemá zásah oporu v mezinárodním právu. Podle Steinmeiera dává charta OSN státům právo na sebeobranu a Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluce, v nichž vyzývá k omezení teroristické hrozby ze strany IS. Podle ministra Německo jedná přesně v duchu těchto rezolucí.

Zástupci Levice ve Spolkovém sněmu nasazení armády kritizovali i s odůvodnění, že podle nich neexistuje jasná strategie ani přesně stanovené cíle mise. Podle nich se v Sýrii může opakovat situace z Afghánistánu, kde Německo za více než desetileté působení přišlo o šest desítek vojáků.