Německý ministr: Rusko by mělo přimět separatisty k zastavení bojů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Moskva by měla uplatnit svůj vliv na proruské separatisty na východě Ukrajiny a přimět je, aby zastavili boje. Po jednání se svým ukrajinským kolegou Pavlem Klimkinem ji k tomu dnes vyzval německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Vyjádřil také znepokojení nad současnou eskalací násilí na východě Ukrajiny.

„Musíme situaci na Ukrajině dostat pod kontrolu. Nesmíme dopustit, aby se zhroutil mírový proces z Minsku,“ uvedl šéf německé diplomacie. „Vyjasníme si s Ruskem, aby od něj vyšel signál k separatistům, že mají zastavit boje a dodržovat příměří,“ dodal.

Steinmeier už před schůzkou s Klimkinem v rozhovoru s deníkem Neue Osnabrücker Zeitung varoval, že situace na Ukrajině je velmi křehká a může se velmi snadno vymknout kontrole. Německo a Francie podle něj musejí nepřetržitě diplomaticky tlačit na obě strany konfliktu, aby je přiměly ke klidu zbraní.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter SteinmeierNěmecký ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier | ctkFrank-Walter Steinmeier

Ve středu vypukly na východě Ukrajiny tvrdé boje, které si vyžádaly dvě desítky obětí. Střety u obce Marjinka západně od Doněcku byly patrně nejzávažnějším porušením příměří od únorového uzavření dohod z Minsku.

Napětí na Donbasu vzrostlo poté, co se v úterý v Minsku konala schůzka takzvané kontaktní skupiny. Skončila ale bez konkrétních výsledků. Obě strany konfliktu se mezitím navzájem obviňují z ostřelování a příprav na frontální útok.