Německý prezident odmítá jet do olympijského Soči. Merkelová váhá

Německý prezident Joachim Gauck

Německý prezident Joachim Gauck Zdroj: CC-BY-SA-3.0: Raimond Spekking

Německý prezident Joachim Gauck nepojede na únorové zimní olympijské hry v ruském Soči. Lidskoprávní organizace jeho rozhodnutí chválí, představitelé německého sportu se však brání tomu, aby Gauckovo rozhodnutí necestovat do Soči bylo označováno za bojkot. Kancléřka Angela Merkelová zatím mlčí.

„Jelikož jsme se nevyslovili pro bojkot olympiády sportovci, kteří se na závody roky připravují, považujeme odřeknutí návštěvy Soči od spolkového prezidenta za zvlášť silné znamení,“ řekl deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung mluvčí Human Rights Watch Wolfgang Büttner. „Znovu to upře zraky na porušování lidských práv v Rusku a na situaci v olympijském městě Soči - na vykořisťování pracovních migrantů, nucené přesídlování lidí, zastrašování občanské společnosti a zákon proti homosexuálům,“ dodal.

„Je to dobrý signál. Pokud by hry v Soči navštívil, jen by tím (ruský) systém posvětil,“ přidala se ve FAZ předsedkyně výboru pro lidská práva v Evropském parlamentu za německé Zelené Barbara Lochbihlerová. Zmocněnec německé vlády pro otázky lidských práv Markus Löning to označil za „úžasné gesto podpory všem ruským občanům, kteří se zasazují za svobodu názoru, demokracii a občanská práva“.

Německý prezident má za sebou minulost bojovníka za občanská práva v komunistické Německé demokratické republice a nikdy se netajil kritikou stavu lidských práv v současném Rusku. Gauckův mluvčí potvrdil, že prezident olympijské hry nenavštíví, důvody ale nesdělil. Vysoký funkcionář německého olympijského svazu Christian Breuer dnes v rozhlase varoval před tím, aby se Gauckovo rozhodnutí považovalo za bojkot her. Jejich návštěvu podle něj prezident neměl vůbec v plánu a chystá se přivítat německé sportovce v Mnichově při jejich návratu z olympiády. „Když někdo někam nejede, neznamená to hned, že něco bojkotuje,“ soudí generální ředitel svazu Michael Vesper. Ani Mezinárodní olympijský výbor nevidí souvislost mezi Gauckovým krokem a stavem lidských práv v Rusku, řekl dnešnímu vydání deníku Die Welt mluvčí výboru.

Kancléřka Merkelová odmítá Gauckovo rozhodnutí hodnotit. „Rozhodnutí prezidenta máme vzít na vědomí a nikoli jej komentovat,“ uvedl mluvčí vlády Steffen Seibert. Podle něj se kancléřka dosud nerozhodla, zda do Soči přijede, bude to záležet hlavně na názoru ministerstev vnitra a sportu.

Divokým Východostánem (3): Umělý sníh v Soči