Němečtí piráti jedou na soustředění do Čech

Vůdce pirátů. Andreas Baum slibuje
internet zdarma pro všechny

Vůdce pirátů. Andreas Baum slibuje internet zdarma pro všechny Zdroj: reuters

Patnáct poslanců z německé Pirátské strany jede na víkendové soustředění do Čech, kde se budou připravovat na práci v Berlínské radnici.

Od volebního triumfu Pirátů v německých zemských volbách uplynuly dva týdny a blíží se nástup do práce. Od Pirátů, kteří v berlínských volbách získali 8,9 procenta hlasů, mají teď voliči vysoká očekávání. Zvolení zástupci však nemají s politikou zatím příliš zkušeností. Rozhodli se tedy vyrazit na stranické soustředění do Česka, jako to dělají ostatní zavedené strany.

Na rozdíl od Sociálních demokratů nebo členů CDU ale nebudou bydlet a radit se v hotelu, nýbrž v soukromí v údajně „spartánských podmínkách, kde si sami budou muset štípat dřevo“, napsal německý deník Die Welt.

Tato neortodoxnost odráží ducha mladé strany, která vznikla teprve před pěti lety. Lídrem strany je Andreas Baum, který v mikině s kapucí, s patkou na stranu a polepeným macbookem v podpaždí nevypadá zrovna jako politik. Spíše byste řekli, že je to typický berlínský freelancer, jehož kanceláří je některá z kaváren ve čtvrti Kreuzberg nebo Friedrichshain. Tenhle mladík a další jemu podobní ale už brzy zasednou v berlínské Červené radnici.

Na soustředění v Česku se političtí nováčkové chtějí dohodnout na rozdělení pracovních odvětví uvnitř strany – tedy kdo bude mít na starosti jako komisi. Strana se chce připravit také na téma rozpočet, o kterém má parlament jednat už na podzim.

V kontrastu s naprostou transparentností a otevřeností před volbami není soustředění Pirátů veřejné. Nebude ani přenášeno na internetu, jak bývalo zvykem na předchozích setkáních strany. Také místo, kde se soustředění koná, zůstává v utajení.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.