Němečtí Zelení chtějí zakázat prodej aut se spalovacím motorem

Ilustrační foto výfuku

Ilustrační foto výfuku Zdroj: ctk/AP

V roce 2036 by se mělo na německém trhu prodat poslední nové vozidlo se spalovacím motorem. Alespoň tak si to představují němečtí Zelení, kteří toho chtějí dosáhnout pomocí státní podpory nákupu elektromobilů a zvýhodněním autobusové a železniční dopravy.

„V příštích dvaceti letech chceme vytlačit ropu ze silniční dopravy. Chceme města, která poskytnou dostatek prostoru cyklistů a chodcům, a která se zbaví jedovatých spalin,“ cituje agentura DPA z návrhu takzvané Výmarské deklarace k ochraně klimatu, který by měla strana schválit na právě probíhajícím kongresu.

Za dvacet let by neměl začít platit zákaz provozování vozidel s benzínovými a dieselovými motory, už by je ale nebylo možné jako nová přihlásit. Automobily se spalovacími motory by pak postupně vymizely, k největšímu úbytku by došlo během jedné automobilové generace, tedy zhruba za sedm let.

Rozvoje elektromobility chtějí Zelení dosáhnout dotacemi na pořízení elektromobilů a také “zvláštními pobídkami“ pro provozovatele autobusů, taxi či flotil užitkových vozidel ve městech. Zrychlit musí i výstavba potřebné infrastruktury. „Spolková vláda musí stát v čele odklonu od fosilních paliv,“ píší dále v deklaraci Zelení.

Za čtyři roky milion

Berlín si dal závazek dostat do roku 2020 na německé silnice milion elektromobilů. Mezi ně ale počítá také hybridní vozy, které kromě elektřiny pohání i spalovací motor.

O podpoře vozidel s ekologickým pohonem uvažuje i česká vláda. Ta by chtěla kromě elektromobilů a hybridních vozů podpořit i automobily spalující stlačený zemní plyn (CNG). Výše podpory zatím nebyla stanovena, ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu ale už odmítla návrh vyplácet jednotný příspěvek ve výši 40 tisíc korun. Zájemci o elektromobil by měli získat více než ti, kteří chtějí koupit vůz na CNG.