Nespokojenci kempují v New Yorku, bojují tak proti Wall Street

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Rose Bookbinder

Více než sedm stovek lidí skončilo o víkendu za mřížení v souvislosti s newyorskými protesty proti sociální nespravedlnosti a chamtivým korporacím. Policie je zadržela na Brooklynském mostě kvůli blokování dopravy.

„Protestující, kteří používali chodník Brooklynského mostu, zatčeni nebyli. Ti, kteří zabrali vozovku a překáželi v silniční dopravě, byli zadrženi,“ uvedl policejní mluvčí. Ochránci veřejného pořádku dodávají, že účastníky pochodu několikrát vyzvali, ať se ze silnice vrátí na chodník. Někteří nespokojenci ale tvrdí, že je police vehnala do pasti.

Zadržení jsou součástí protestní skupiny, která zhruba v polovině září svolala své sympatizanty, aby „zaplavili Wall Street a zůstali tam několik měsíců“. Část z nich od té doby skutečně kempuje v soukromém, ale veřejnosti přístupném Zuccottiho parku nedaleko Wall Street. V táboře nechybí kuchyně a knihovna. Nespokojenci tvrdí, že hájí zájmy 99 procent Američanů. „Nejsme anarchisté. Nejsme chuligáni. Jsem osmačtyřicetiletý muž. Horní jedno procento kontroluje ve Spojených státech padesát procent bohatství,“ líčil novinářům jeden z účastníků protestů.

Hnutí nemá žádné vůdce a na svých stránkách uvádí, že chce využívat taktiku, která se osvědčila během nepokojů v arabských zemích. Tvoří ho pestrá směsice lidí. List New York Times hovořil například s čtyřiatřicetiletou ženou, která na dotaz ohledně povolání uvedla, že je revolucionářka. Kempující už se dočkali několika slavných návštěv. Nedávno se v kempu zastavila herečka Susan Sarandonová a nabídla shromážděných podporu. Velké nadšení vzbudila mezi nespokojenci návštěva filmaře Michaela Moora.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.