Netanjahu podráždil lidi zvýšením daní

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: reuters

Izraelská vláda dává v poslední době najevo znepokojení nad děním v regionu, stále větším problémům přitom musí čelit i doma. Obyvatelé pokračují v sociálních nepokojích. Popularita premiéra Benjamina Netanjahua je nejnižší od voleb v roce 2009, ministr financí Juval Steinitz je na tom ještě hůř.

Vláda minulý týden schválila balík úsporných opatření. Obsahuje zvýšení daní a škrty v mnoha oblastech státního rozpočtu. Důvodem jsou problémy výrazně exportně orientované izraelské ekonomiky, která strádá kvůli útlumu ve světě.
Ekonomové letos očekávají 2,5procentní hospodářský růst, loni to bylo 4,8 procenta. Rozpočtový deficit by se mohl vyšplhlat ke čtyřem procentům HDP, původně se přitom počítalo se dvěma procenty.

Komentátoři ale podotýkají, že vládní sociálně-ekonomická politika by mohla pro konzervativní Likud znamenat volební pohromu. Hlasování o složení dalšího Knesetu se bude konat na podzim příštího roku. Z několik dní starého průzkumu vyplývá, že s prací premiéra je nyní nespokojeno šedesát procent lidí. Jen za poslední měsíc předseda vlády zaznamenal desetiprocentní propad.

Řada obyvatel si na vysoké životní náklady stěžuje delší dobu. V posledních týdnech se dokonce upálili dva lidé na protest proti sociální nespravedlnosti. Ve druhém případě to byl veterán upoutaný na kolečkové křeslo.

Aktuální kroky vlády považují někteří Izraelci za další útok na chudé i střední třídu. V sobotu se v Tel Avivu konaly dvě demonstrace, kterých se zúčastnily tisíce lidí. „Je na čase přejít k totální válce. Hrátky skončily,“ citoval deník Haarec organizátorku Stav Šafirovou. Další aktivista podotkl, že kabinet porušil dohodu, podle které lídři chrání obyvatele, a ti na oplátku brání zem.

Ráj začínajících firem

Akcelerovat můžete letos i v Izraeli

Netanjahu a Steinitz však tvrdí, že včasný zásah zamezí přijetí ještě tužších opatření. „Vlády, které nejednaly včas, nepodnikly rozhodnou akci a nebyly zodpovědné, způsobily svým lidem obrovskou újmu. A to jak z hlediska masové nezaměstnanosti, tak rozpadu sociálních systémů,“ uvedl premiér.