New York patřil favoritům, primárky šly přesně podle plánu

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: Reuters

Favorité na prezidentskou nominaci Donald Trump a Hillary Clintonová si v New Yorku zajistili vítězství, a to právě ve chvíli, kdy si potřebovali upevnit svou vedoucí pozici. Trump dosáhl drtivého vítězství, jednoho z nejpresvědčivějších v dosavadních primárkách, Clintová také s přehledem dosáhla důležitého vítězství. „Jejich vítězství byla nakonec tak jasná, že se oba dost silně přiblížili zisku kandidatury za své strany,“ komentoval výsledky Jan Čermák, analytik ČSOB.

Počty hlasů takzvaných volitelů dávají v demokratickém táboře jen malou naději levicově vyhraněnému senátorovi Sandersovi na to, aby dohnal Clintonovou. Na straně republikánů se zase Trump blíží zisku poloviny hlasů všech republikánských volitelů, což je v jeho případě nutná podmínka, aby jej vedení sletu Republikánské strany na závěr primárek nevyšachovalo ze hry.

Jistou anomálií letošního závodu o Bílý dům je vytrvalost ostatních soupeřů. Na republikánské straně barikády Trumpa zezadu stále ostřeluje Ted Cruz a u demokratů na Clintonovou nepřestává útočit výrazně levicový Bernie Sanders. Clintonová se pak sama musí posouvat stále více doleva, aby jeho útoky ustála. Boje se zatím navíc nevzdal ani republikán John Casich, ačkoli nemá již ani teoretickou šanci na získání potřebného počtu volitelů.

„Pro oba lídry je nepříjemné, že jejich partajní konkurenti zůstávají v boji, a tudíž svoji pozornost nemohou zaměřit na hlavní slabiny protikandidáta z opačné strany politického spektra,“ říká Čermák. Podle analytiků je zatím předčasné zabývat se možnými volebními programy Clintonové či Trumpa. To bude možné až na nominace opravdu dosáhnou, protože pak se názorově posunou více do středu politického spektra.

PrimárkyPrimárky | E15