New York povede demokrat Bil de Blasio, porazil Lhotu

New York

New York Zdroj: skyscraperlife.com

Novým starostou New Yorku se stane demokrat Bill de Blasio (52), jehož ostře levicová platforma výrazně kontrastuje s umírněnou politikou nynějšího starosty Michaela Bloomberga. Dosavadní newyorský ombudsman ve volbách podle očekávání porazil republikána s českými kořeny Joea Lhotu, a bude prvním demokratem v čele nejlidnatějšího amerického města za dvě desetiletí.

Podle předběžných výsledků z většiny okrsků získal de Blasio 73 procent hlasů, zatímco Lhota jen 24. Zvolený starosta, který do funkce nastoupí 1. ledna, ve vítězném projevu ve svém domovském Brooklynu potvrdil, že hodlá podporovat chudší vrstvy obyvatel tak, aby „žádný Newyorčan nezůstal opomenut“.

De Blasio se stal kandidátem demokratů poměrně překvapivě. Ještě v červenci byl v průzkumech až čtvrtý a v kampani nabízel nejjasnější odklon od všeobecně populárního Bloomberga, na což poukazoval i jeho soupeř.

De Blasio dával nepokrytě najevo, že zvýší daně bohatším a peníze rozdělí ve prospěch ostatních. Chce také zmírnit dosavadní razantní a úspěšný boj proti kriminalitě, který byl hlavním rysem politiky dvou posledních republikánských starostů New Yorku Bloomberga a Rudyho Guilianiho.

Kandidáti s pestrými kořeny

Oba kandidáti do značné míry odráželi různorodost osmimilionového města. Lhota v jednom z interview řekl, že „rodina z otcovy strany je česká“ a že „dědeček z matčiny strany byl Ital a babička Židovka“. De Blasio má německo-italské kořeny a má za ženu černošku Chirlaine McCeayovou.

De Blasio kritizoval Bloomberga za to, že ve městě výrazně vzrostla majetková nerovnost, a slíbil významně snížit rozdíly mezi dvěma městy, tedy mezi chudými a bohatými. Chce také zrušit praxi umožňující policii preventivně zastavovat a prohledávat podezřelé osoby. Tu sice letos odmítla newyorská soudkyně jako neústavní, odvolací soud ale rozsudek zrušil a případ jí kvůli podjatosti odebral.

Rozdmýchávání třídního boje

Lhota, který byl v 90. letech Giulianiho zástupcem a později šéfem newyorského dopravního úřadu, obviňoval svého oponenta, že rozdmýchává třídní boj a snaží se obyvatele města rozdělit.

Varoval také, že opuštění důrazného boje proti kriminalitě, přemrštěné sliby sociálních výdajů a vysoké daně vrátí New York do éry zločinnosti a finančního marasmu v 70. a 80. letech. Poukazoval rovněž na de Blasiovu minulost a na to že jeho soupeř v 80. letech pomáhal krajně levicové vládě sandinistů v Nikaragui.

„Chceme, aby naše město šlo kupředu a ne zpět, a doufám, že zvolený starosta to pochopí dřív, než bude pozdě,“ řekl po volbách Lhota.