Nezaměstnanost v eurozóně i v EU klesla na několikaletá minima

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Chaloupka Miroslav/ Mlada fronta E15

Míra nezaměstnanosti v eurozóně v listopadu klesla na 10,5 procenta, zatímco v říjnu byla na úrovni 10,6 procenta. Dostala se tak nejníže za čtyři roky, uvedl statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii míra nezaměstnanosti klesla rovněž o 0,1 procentního bodu a byla na 9,1 procenta, nejníže od července 2009. Česká republika v listopadu patřila v rámci unijní osmadvacítky nadále k zemím s nejnižší nezaměstnaností.

Nejlepší situace v listopadu podle údajů Eurostatu panovala v Německu, kde míra nezaměstnanosti činila 4,5 procenta. V těsném závěsu za Německem byla Česká republika, kde míra nezaměstnanosti klesla na 4,6 procenta z říjnových 4,7 procenta.

Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od čísel Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice zůstala v listopadu beze změny na 5,9 procenta. Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce pak z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání. Eurostat odhaduje, že v celé Evropské unii bylo v listopadu bez práce 22,159 milionu lidí. Ve srovnání s říjnem tak jejich počet klesl o 179 tisíc. V samotné eurozóně počet nezaměstnaných klesl o 130 tisíc na 16,924 milionu lidí.

Ea Unemployment Rate