Nezaměstnanost v USA klesla, míst ale přibylo málo

USA nezaměstnanost

USA nezaměstnanost Zdroj: profimedia.cz

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v březnu klesla na tříleté minimum - na 8,2 procenta z únorových 8,3 procenta. Vzniklo ale mnohem méně pracovních míst, než se očekávalo. Pokles míry nezaměstnanosti tak odráží zejména skutečnost, že řada lidí vzdala snahu o hledání práce, a zmizela tak z registrů nezaměstnaných.

Ekonomika USA minulý měsíc vytvořila 120 tisíc nových pracovních míst, tedy nejméně od loňského října. Analytici předpokládali, že stejně jako v každém z předchozích tří měsíců vznikne více než 200 tisíc pracovních míst.

Překvapivě slabý přírůstek počtu pracovních míst podle agentury AP vzbuzuje obavy, že hospodářská expanze v USA není dostatečně rychlá k zajištění silného růstu zaměstnanosti.

„Není to příšerná zpráva, ale je to slabší, než byl trh v poslední době zvyklý,“ řekl k údajům analytik Thomas Simons z firmy Jefferies & Co. Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke již minulý měsíc upozornil, že USA k zajištění výraznějšího poklesu nezaměstnanosti potřebují rychlejší hospodářský růst.

Zasáhne Fed?

Dnešní údaje podle agentury Reuters otevírají dveře pro další opatření Fedu na podporu ekonomiky. „Bude to Fed držet v režimu volné měnové politiky,“ uvedl analytik Sean Incremona ze společnosti 4Cast. „Viděli jsme další pokles míry nezaměstnanosti, což by však mělo být z velké části kompenzováno zklamáním, které přineslo hlavní číslo týkající se počtu pracovních míst,“ dodal.

Údaje by mohly poškodit šance prezidenta Baracka Obamy na znovuzvolení. Trh práce představuje důležité téma před listopadovými prezidentskými volbami. Při Obamově nástupu do funkce v lednu 2009 činila míra nezaměstnanosti 7,8 procenta, za pouhých devět měsíců se pak vyšplhala až na deset procent, upozornila agentura AP.

Šéf ekonomický poradců Bílého domu po zveřejnění údajů o trhu práce uvedl, že americké hospodářství pokračuje v oživení, ale čeká ho ještě dlouhá cesta. Výrazné zpomalení tvorby pracovních příležitostí za minulý měsíc vykázal rozsáhlý soukromý sektor služeb, kde vzniklo pouze 90 tisíc nových pracovních míst po únorovém přírůstku 204 tisíc míst. Celkově v soukromém sektoru v březnu přibylo 121 tisíc míst, zatímco ve veřejném sektoru tisícovka míst zanikla.