Nezaměstnanost v USA překvapivě vzrostla

USA nezaměstnanost

USA nezaměstnanost Zdroj: profimedia.cz

Spojeným státům se současné zpomalení ekonomiky nevyhnulo. Míra nezaměstnanosti v květnu nečekaně vzrostla o desetinu procenta na 8,1 procenta. Analytici přitom očekávali stagnaci.

Za růstem podle amerického ministerstva práce stojí návrat obyvatel k aktivnímu hledání práce, a tím i do statistik. Podle některých průzkumů je skutečná míra nezaměstnanosti až patnáct procent, protože řada Američanů již hledání práce vzdala, a vypadla tak ze systému.

Další negativní zprávou je růst takzvané míry podzaměstnanosti, tedy nedobrovolně kratších pracovních úvazků, ze 14,5 na 14,8 procenta. Za očekáváním značně zaostal také přírůstek nových pracovních míst. Analytici očekávali, že jich v květnu přibude 150 tisíc, skutečnost však byla pouhých 69 tisíc, což je nejhorší výsledek za poslední rok. Také dubnový výsledek byl revidován směrem dolů – z původně reportovaných 115 tisíc na 77 tisíc nových pracovních pozic.

„Robustní růst zaměstnanosti tak, jak jsme jej viděli v úvodu roku, je pryč. Firmy přehodnocují své plány přijímat nové zaměstnance,“ uvádí Ellen Zentner z newyorské pobočky banky Nomura. Pokud se bude nezaměstnanost i nadále zhoršovat, bude to v prezidentských volbách velké minus pro současného prezidenta Baracka Obamu.

Bez práce je nyní o pět milionů Američanů méně, než bylo v prosinci 2007, kdy se ekonomika propadla do recese. Ekonomové spočítali, že aby se nezaměstnanost nezhoršovala, je potřeba vytvořit měsíčně 125 tisíc a více míst. Aby se nezaměstnanost výrazněji snižovala, musí ekonomika vytvořit alespoň 250 tisíc míst měsíčně.