Nezavírejte imigrantům hranice, vyzval papež Evropu

Papež František

Papež František Zdroj: ctk/ap

Papež František vyzval vlády zemí, které „zavřely své dveře“ migrantům, aby hranice opět otevřely. Státy od Makedonie, přes Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko až po Rakousko nedávno zpřísnily kontroly na hranicích a prakticky tak zavřely takzvanou balkánskou cestu, po níž proudili do EU uprchlíci z Blízkého východu, Asie a Afriky.

Papež při generální audienci na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu hovořil o těžkém osudu těchto migrantů. „V této chvíli žijí v situaci skutečného a dramatického exilu, daleko od vlasti, přičemž mají stále před očima ruiny svých domů, v srdci strach a často trpí ztrátou sobě drahých lidí,“ řekl podle agentury AFP František.

Uprchlíci stojí na hranicích, protože mnoho dveří a srdcí je zavřených

„Jak je možné, že takové utrpení může být uvrhnuto na muže, ženy a nevinné děti,“ prohlásil v této souvislosti rovněž nejvyšší představitel katolické církve.

Tito uprchlíci „stojí na hranicích, protože mnoho dveří a srdcí je zavřených“, poznamenal papež s narážkou na provizorní tábor Idomeni u řecko-makedonských hranic. V zoufalých podmínkách se tam nyní nachází kolem 12 tisíc uprchlíků.

Papež, který pochází z Argentiny a sám je vnukem imigrantů, zároveň dal najevo úctu ke státům a vládám, které „otevřely své brány a srdce“. Už 28. února ocenil „velkorysou pomoc“, kterou poskytlo migrantům Řecko v naději, že se evropské země spravedlivě podělí o břímě“.