Nice: Terorista se prý zradikalizoval velmi rychle a navštěvoval psychologa

následky útoku v Nice

následky útoku v Nice Zdroj: ctk

následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
Útok ve francouzském Nice: nákladní auto, které najelo do davu lidí.
Útok ve francouzském Nice: zásah policistů proti nákladnímu autu, které najelo do davu lidí.
16
Fotogalerie
Muž, který zabil ve čtvrtek večer kamionem v Nice 84 lidí, měl podle své sestry dříve duševní problémy. Před tím, než se v roce 2005 přestěhoval do Francie, navštěvoval v Tunisku několik let psychologa. Agentuře Reuters to řekla jeho sestra Rabeb Bouhlelová.

Jednatřicetiletý Tunisan žijící ve Francii Mohamed Lahouaiej Bouhlel nebyl v hledáčku zpravodajských služeb, potvrdil dnes znovu Cazeneuve.

Zdůraznil nicméně, že osoby, které mají sklon naslouchat výzvám Islámského státu, se mohou odhodlat k extrémně násilným činům, i když se nemusí nutně zapojovat do jednotek džihádistů a být jimi vycvičeny. Je to nový způsob boje bez použití těžkých zbraní a výbušnin, následky jsou přitom šokující, poznamenal ministr.

Příbuzní Mohameda Lahouaieje Bouhlela zpochybňují spekulace o tom, že by tento jednatřicetiletý otec tří dětí byl napojen na teroristy. Organizace Islámský stát dnes uvedla, že útočník z Nice byl jejím vojákem, neboť vyslyšel výzvy k útokům na příslušníky zemí bojující proti IS. Podle francouzského ministra vnitra se musel radikalizovat velmi rychle. Tajné služby o jeho napojení na islamisty nicméně neměly žádné informace.

„Můj bratr měl psychologické problémy. Policii jsme předali dokumenty dokazující, že po několik let navštěvoval psychologa,“ řekla Rabeb Bouhlelová.

Bouhlelův otec uvedl, že rodina vyhledala lékařskou péči poté, co se jeho syn nervově zhroutil. „Měl psychické problémy, které způsobily nervové zhroucení; býval naštvaný, křičel, rozbíjel všechno kolem sebe,“ řekl francouzským televizím Mohamed Mondher Lahouaiej Bouhlel. „Museli jsme s ním k lékaři,“ uvedla také.

Volat rodině neměl podle útočníkovy sestry její bratr ve zvyku. „Ale v poslední době, během uplynulého měsíce, nám volal každý den a posílal peníze …Volal několikrát denně,“ uvedla také.

Jatka náklaďákem

Bouhlel ve čtvrtek pozdě večer najel kamionem do davu lidí slavících státní svátek. Podle Cazeneuva jde o nový typ atentátu, jemuž je velmi těžké předcházet. Podle dostupných informací Bouhlelovi příbuzní vyšetřovatelům a médiím řekli, že nebyl praktikujícím muslimem a ani nezaznamenali, že by se v otázce víry radikalizoval.

O situaci po atentátu v Nice dnes na mimořádném zasedání jednala francouzská vláda. Prezident Francois Hollande poté vyzval k národní soudržnosti a jednotě, aby tak Francie čelila „pokusům o rozdělení země“, které Hollande označil za riziko. Reagoval tak na vzrůstající polemiku o tom, zda byla ze strany státu dostatečná bezpečnostní opatření na oslavách státních svátku v Nice, kde se přišly tisíce lidí podívat na tradiční ohňostroj.