Nice: útočník lehce zranil i ženu z Česka, zahynuli Američané či Rus

Kamion, kterým útočník zabil desítky lidí

Kamion, kterým útočník zabil desítky lidí Zdroj: ctk

následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
Útok ve francouzském Nice: nákladní auto, které najelo do davu lidí.
16
Fotogalerie
Čeští občané by podle ministerstva zahraničí neměli být mezi oběťmi útoku ve francouzském městě Nice. Jedna Češka však utrpěla lehké zranění, ale nemusela zůstat v nemocnici. V Nice ve čtvrtek večer najel útočník za volantem kamionu mezi lidi slavící na ulici státní svátek. Zemřelo nejméně 84 osob. Oběti či nezvěstné občany hlásí Itálie, Německo, USA, Rusko nebo Arménie.

„Podle předběžných informací z naší ambasády by mezi oběťmi neměl být nikdo z českých občanů,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. „Jedna Češka byla lehce zraněna, ale nemusela být hospitalizována,“ dodala.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby oznámil, že mezi oběťmi útoku v Nice byli dva Američané. Jejich jména neuvedl. Již dříve televize NBC informovala, že útočník, který v Nice najel ve vysoké rychlosti do davu lidí, zabil mimo jiné otce a jeho jedenáctiletého syna z Texasu. Smrt jednoho svého občana na bulváru v Nice potvrdila dnes i ministerstva zahraničí Ruska, Arménie a Ukrajiny.

Jako pohřešované jsou v souvislosti s útokem vedeny podle agentury DPA tři německé ženy - dvě žačky a učitelka berlínské školy.

„Na bulváru Promenade des Anglais bylo včera v noci mnoho Italů a existuje riziko, že byli obětí útoku…ale v tuto chvíli nemám oficiální údaje, takže musíme být obezřetní,“ řekla dnes agentuře ANSA italská generální konzulka v Nice Serena Lippiová. A dodala, že se mnoho Italů pohřešuje, neboť řada z účastníků oslavy ztratila při útoku mobilní telefon nebo se v noci nevrátila do svých hotelů.

České ministerstvo zahraničí kvůli útoku vydalo upozornění pro občany, kteří se chystají do Nice. „Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje vyhýbat se místům s větší koncentrací osob a respektovat pokyny místních orgánů,“ píše se v něm. Součástí upozornění je výzva cestovatelům k využití dobrovolného registračního systému DROZD.

Ministerstvo upozorňuje také na to, že francouzské Národní shromáždění bude rozhodovat o prodloužení nouzového stavu, který v zemi platil od teroristických útoků v listopadu 2015. „Na jeho základě může policie mimo jiné provádět domovní prohlídky bez soudního povolení. Úřady mohou také například rušit veřejná shromáždění,“ informuje české ministerstvo.

Masakr se na rušné promenádě města Nice odehrál krátce po 22:30, ve chvíli, kdy se lidé shromáždili, aby sledovali ohňostroj při oslavě Dne pádu Bastily.

Přečtěte si o reakci českého prezidenta:

Auto najelo ve velké rychlosti do davu a podle prokuratury kosilo lidi na úseku dlouhém téměř dva kilometry. Policie útočníka zastřelila. Atentát odsoudili světoví státníci i české politické špičky.

Francouzská ambasáda v Praze na twitteru informovala, že dnes mezi 14:00 a 17:00 bude k dispozici kondolenční kniha. V 15:00 se bude před velvyslanectvím držet minuta ticha k uctění památky obětí.

Svíčku za oběti u sídla velvyslanectví v Buquoyském paláci zapálil dnes ráno ministr kultury Daniel Herman. „Je to opravdu ohavný zločin. Nejde o střet dvou kultur. Jde o střet s barbarstvím. A to nelze tolerovat,“ komentoval útok ministr. „Násilí vstoupilo do našich životů; musíme s tím počítat a nesmíme být těmi slabšími,“ dodal.

Čtěte velké téma o teroru v Nice