Nigérie zahájila ofenzivu na poslední útočiště Boko Haram

Čadské jednotky vyrážejí do boje proti Boko Haram

Čadské jednotky vyrážejí do boje proti Boko Haram Zdroj: ctk

Nigerijská armáda zahájila pozemní ofenzivu na údajně poslední oblast, kterou plně ovládají radikálové z islamistického hnutí Boko Haram. S odvoláním na armádního mluvčího Chrise Olukoladeho o tom informoval zpravodajský web BBC.

V rozsáhlém pralese Sambisa, který pokrývá asi 60 tisíc kilometrů čtverečních na severovýchodě Nigérie, se podle nigerijské armády bojovníci Boko Haram ukrývají na několika základnách. Od února tuto oblast bombardovalo vládní letectvo i letouny nigerijských spojenců.

V boji proti radikálním islamistům Abuji pomáhá regionální koalice, jíž se účastní Niger, Čad, Kamerun a Benin. Společnými silami se jim podařilo vytlačit radikály z velké části území, které do té doby ovládali. Prales Sambisa je ale podle BBC mnohem rozsáhlejší než jakákoli jiná oblast, o kterou se dosud bojovalo.

Boj o prales

Prales je podle mnohých s největší pravděpodobností také místem, kde Boko Haram ukrývá více než 200 dívek unesených před více než rokem z gymnázia v severonigerijském městě Chibok. Dosluhující prezident Goodluck Jonathan léta čelil kritice, že nevynakládá dostatek úsilí na porážku radikálů z Boko Haram. Nyní však přislíbil, že do konce května, kdy má předat moc nově zvolené hlavě státu, Muhammaduovi Buharimu, islamisty porazí.

Radikální skupina Boko Haram se na severu Nigérie snaží po vzoru organizace Islámský stát vytvořit vlastní chalífát s přísnými islámskými zákony. Při jejích útocích za posledních šest let zahynulo v Nigérii asi 13 tisíc lidí, zhruba tři miliony jich musely opustit své domovy.